Mainos

Kuntaliitto: Veronkorotukset edessä jopa yli 50 kunnassa

Kuntaliiton arvion mukaan noin 50-60 kuntaa joutuu nostamaan veroprosenttiaan ensi vuodelle valtionosuusleikkausten vuoksi.

Valtionosuudet putoavat tänä ja ensi vuonna yli miljardin ja jäävät esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoissa vain 30 prosentin tasolle. Kunnissa valmistaudutaan nyt palvelujen karsimiseen tai kuntaveron korottamiseen.

Ylivieskan kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla kuntaveroa maksetaan jo nyt 21 prosenttia. Ensi vuoden valtionosuusleikkaukset iskevät kaupungin talouden entistä tiukemmalle, kertoo Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä.

– Kyllä ne iskevät todella tuntuvasti, niiden vaikutus ensi vuodelle on noin kaksi miljoonaa euroa, joka vastaa yhtä penniä veroäyrissä.

Kuntaliitossakin on laskettu, että lähivuosien valtionosuusleikkaukset vaativat yhden prosenttiyksikön korotuksen kuntaveroon. Ensi vuonna kuntien kassasta häviää reilu miljardi, vuoden 2015 jälkeen valtionosuudet ovat huvenneet jo runsaat kolme miljardia. Kuntalaisille tämä tietää kylmää kyytiä.

Kuntalaisten maksamat verot ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Viidessätoista vuodessa keskimääräinen kuntavero on noussut yli kaksi prosenttia. Myös erot ovat suuret: rikkaimmissa kunnissa maksetaan noin viisi prosenttia vähemmän veroja kuin köyhemmissä kunnissa. Tilanne onkin kääntämässä myös kuntalaisten mieliä kuntaliitosten suuntaan.

Katso Outi Airolan juttu Ylivieskasta (Seitsemän uutiset 14.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.