Kuluttajaliitto: Vuokralaiset eivät aina ymmärrä sopimusehtoja

Vuokralaiset aiheuttavat usein ongelmia jättämällä huomiotta vuokrasopimuksen sopimusehtoja, kertoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

–Vuokralaiset eivät aina ymmärrä eivätkä välttämättä edes lue sopimusehtoja. Esimerkiksi ensimmäinen irtisanomispäivä saattaa sopimuksen mukaan olla vaikkapa vasta vuoden päästä. Se jää asunnonsaantihuumassa huomaamatta.

Monissa kaupungeissa loppukesä on kuumeista asunnonmetsästysaikaa, kun uudet opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnilleen. Opiskelija voi sitoutua asuntoon vain harvoin vuodeksi, sillä seuraavan kesän suunnitelmat ovat vielä monesti hämärän peitossa. Vuokraisännät kuitenkin haluaisivat mieluusti vähintään vuoden mittaisen sopimuksen. Asuntoilmoituksissa komeilee tällöin jotakuinkin seuraavanlainen teksti:

"Ensimmäinen irtisanomisajan alkamisajankohta aikaisintaan 11 kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen alkamisesta" tai "Vuokrasopimus jatkuu ensimmäisen vuoden jälkeen toistaiseksi voimassaolevana".

Vuokranantaja haluaa mieluiten pitkäaikaisen vuokralaisen ja tahtoo välttää samalla useiden välityspalkkioiden maksamisen. Siihen vuokranantajalla on tahtoessaan täysi oikeus.

Kannattaa pyrkiä neuvottelemaan

Kovin moni vuokralainen ei ymmärrä ehdottaa vuokranantajalle paremmin omaan elämäntilanteeseen sopivaa vähimmäisvuokra-aikaa.

–Jos vuokralainen ymmärtäisi sopimusta tehdessään, mihin sitoutuu, niin ainahan olisi mahdollista sopia vuokranantajan kanssa jokin muu vähimmäisvuokra-aika. Näin kannattaa toimia, mikäli elämäntilanne on epävarma, Sario ehdottaa.

Vuokralainen voi irtisanoutua määräaikaisesta vuokrasopimuksesta vain painavin perustein. Lain mukaan tällaisia tilanteita ovat oma tai samassa asunnossa asuvan perheenjäsenen sairaus tai vakava vamma, tai muutto toiselle paikkakunnalle opiskelujen tai työn perässä.

–Sellaisessakin tapauksessa vuokralaisella on velvollisuus korvata vuokranantajalle mahdollinen vahinko. Usein se on nollasummapeliä. Vuokralainen joutuu maksamaan ainakin osan sovituista vuokrista. Sillä ei vuokralaisen kannalta ole kovin suurta pelastavaa vaikutusta, Sario arvioi.

Määräaikaista vuokrasopimusta tehdessä kannattaakin olla tarkkana, sillä asunnosta eroon pääseminen ennen aikojaan voi käydä kalliiksi.

–Lähtökohta on se, että kun aikuinen ihminen tekee itseään koskevia sopimuksia, niin ne sitovat kumpaakin osapuolta.

Lue myös:

    Uusimmat