Kukkakaaligratiinia

Ihanan pehmeällä juustokastikkeella hunnutettu kukkakaali on kukkakaaliruokien aateli. Se sopii mainiosti ruuaksi sellaisenaan tai grillatun lihan tai kalan lisäkkeeksi. Irrotetut kaalinnuput voi kasata kauniiksi alkuperäisen kaalinpään muotoiseksi keoksi. Keon päälle kaadetaan ihanainen juustokastike. Näin esivalmistellun kaalin gratinoiminen uunissa juuri ennen h-hetkeä on todella vaivatonta ja kokkia säästävää.

Kukkakaaligratiini

1 iso kukkakaali lohkoiksi paloiteltuna
vettä
suolaa (n. 1 tl / 1 l vettä)

SAUCE MORNAY:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4,5 dl maitoa
valkopippuria
(suolaa)
hyppysellinen muskottia
0,75 dl juustoraastetta (puna- tai sinileima emmental)

GRATINOIMISEEN:
(suolaa ja valkopippuria)
korppujauhoja
juustoraastetta

Keitä kukkakaalipalat kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä noin 9-12 minuuttia palojen suuruudesta riippuen. Kypsän kukkakaalin varren tulisi olla pehmeää, mutta silti vielä hieman narskuvaa. Kaada kukkakaalinpalat siivilään ja valuta päälle kylmää vettä kypsymisen pysäyttämiseksi.

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi toisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot ja paista niitä sekoitellen noin 2minuuttia. Huolehdi, että jauhot eivät kuitenkaan pääse ruskistumaan. Kaada kiehuvan kuuma maito voi-vehnäjauhosuuruksen joukkoon ja sekoita koko ajan voimakkaasti kierrevatkaimella, kunnes kastike alkaa kiehua.

Siirrä pois liedeltä ja lisää joukkoon juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta valkopippurilla, muskottipähkinällä ja tarvittaessa suolalla.

Levitä kukkakaalin palat voideltuun uunivuokaan tai kokoa kukkakaalinpäätä muistuttavaksi keoksi. Mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Kaada päälle juustokastike ja ripottele komeuden pinnalle korppujauhoja sekä juustoraastetta. Tähän asti voi esivalmistella kaalin jopa edellisenä päivänä. Säilytä jääkaapissa.

Gratinoi kukkakaalia 175 asteisen uunin yläosassa kauniin ruskeaksi noin 20 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat