Mainos

Kuivuus haihdutti pohjoiskorealaisten ruokatoiveet

Kaksi kuukautta kestänyt kuivuus on vienyt nälästä kärsivien pohjoiskorealaisten toiveet ruokatilanteen paranemisesta syksyllä. Helteen ja sateettomuuden takia tämän syksyn maissi- ja riisisadot jäävät riittämättömiksi ja ihmisten täytyy jatkaa kamppailua nälkää vastaan varsin heikoin eväin.

Pohjois-Korean viranomaiset ovat joutuneet lipsumaan linjastaan ja päästämään joitakin ulkomaisia avustusjärjestöjä maahan auttamaan Pohjois-Korean nälästä kärsivää väestöä. Oxfam-avustusjärjestössä työskentelevä Tricia Parker kertoi tänään ruokatilanteen huonontumisen jatkuvan syksyn sadoista huolimatta.

-Sato korjataan syyskuussa ja lokakuussa, mutta ihmiset tietävät jo nyt, että maanviljelijät eivät saa pelloilta läheskään niin paljon ruokaa kuin Pohjois-Korea tarvitsee seuraavaksi kahdeksitoista kuukaudeksi, Pohjois-Korean ruokatilanteeseen tutustunut Parker kertoi.

Kahtena viime vuonna Pohjois-Korean viljasatoa ovat tuhonneet tulvat. Yli äyräidensä tulvinut vesi hajotti lisäksi kastelulaitteita. Poikkeuksellisen kuiva kesä on saanut maan ruokatilanteen huononemaan entisestään. Arvioiden mukaan kuivuus on tuhonnut lähes 70 prosenttia maan maissisadosta ja yli 15 prosenttia riisisadosta.

Sveitsiläisen katastrofiasiantuntijan mukaan etenkin lapset, naiset ja iäkkäät ihmiset kärsivät ruoan puutteesta. Miljoonat pohjoiskorealaiset lapset ovat aliravittuja ja maan ruokatilanne on pian yhtä huono kuin Somalian ja Etiopian tilanne 1980-luvulla.

Pohjois-Korean virallinen radioasema kertoieilen, että joillakin kuivuudesta pahiten kärsivillä alueilla satoi viikonloppuna jopa sata milliä. Vesimäärä on kuitenkin liian pieni ja se tuli liian myöhään sadon kannalta.

Heinäkuu ja syyskuu ovat Pohjois-Koreassa normaalisti vetisimpiä kuukausia; puolet koko vuoden vesimäärästä sataa näiden kuukausien aikana.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.