Mainos

Kroatia juhlii, Serbia raivostui

Sotarikossyyteistä ja vankeudesta vapautetut ex-kenraalit Ante Gotovina ja Mladen Markac on otettu vastaan sankareina Zagrebin lentokentällä.

Presidentti Ivo Josipovicin mukaan oikeutta saivat vihdoin sekä syyttöminä tuomitut että ensi kesänä EU:n jäseneksi liittyvä Kroatia.

– Päätös vahvistaa kaiken sen, mihin me uskomme Kroatiassa: että kenraalit Gotovina ja Markac ovat viattomia, ja ettei Kroatian johdolla ja asevoimilla ollut rikollista hanketta serbikansalaistemme vainoamisesta, Josipovic sanoi.

Presidentin mukaan tuomioistuin on nyt todennut, että "puolustajiemme taistelu oli oikeutettu".

Pääministeri Zoran Milanovicin riemu oli hieman sovinnollisempaa.

– Sodassa tehtiin virheitä, joista Kroatia on vastuussa, ja joista sen on maksettava velkansa oikeudelle, Milanovic muistutti.

Serbiassa ei juhlita

Serbiassa päätös kroatialaisten vapauttamisesta on otettu vastaan happamesti. Presidentti Tomislav Nikolicin mukaan tuomioiden kumoaminen avaa vanhoja haavoja ja luo lisää epävakautta Balkanille.

– On selvää, että tuomioistuin on tehnyt poliittisen eikä oikeudellista päätöstä, presidentti viestitti lausunnossaan.

– Jos meillä oli jotain syytä uskoa, että tuomioistuin on puolueeton ja oikeudenmukainen, on ne syyt nyt tehty tyhjiksi näiden sotarikollisten vapauttamisen myötä.

Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin (ICTY) hyväksyi kroatialaisten näkemyksen, jonka mukaan he eivät olleet tahallisesti kohdistaneet tulitusta siviilikohteisiin taisteluissa Kroatialle kuuluvasta Krajinan serbialueesta. Tuomarit hylkäsivät vankeustuomioiden perusteena olleen oletuksen, jonka mukaan kaikki yli 200 metrin päähän sotilaskohteista osuneet tykistökeskitykset olisivat olleet hyökkäyksiä siviilejä vastaan.

ICTY on etsintäkuuluttanut ja vanginnut Jugoslavian hajoamissotien jäljiltä kaikkien etnisten ryhmien jäseniä. Suurin osa heistä on kuitenkin ollut serbejä, minkä vuoksi tuomioistuin on Serbiassa nähty vahvasti puolueellisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.