Kristillisdemokraatit aikovat syrjäyttää RKP:n

Kristillisdemokraattien mukaan aatteellisesti hajanainen ruotsalainen kansanpuolue ei tuo lisäarvoa hallitukseen. Puolueella on myös tavoitteena saada lisää kansanedustajia ja kannatusprosenttia ylös.

Kristillisdemokraatit aikovat haastaa kolme suurinta puoluetta niiden omilla keskeisillä vaaliteemoilla. Puolue uskoo Daavid ja Goljat -asetelman toimivan, koska muut eivät ole sosiaali- ja terveyspalvelujen, vanhusten aseman ja perhepolitiikan saralla saaneet aikaan muutosta parempaan. Niiden kannattajista odotetaan protestiääniä.

Samalla kristillisdemokraatit aikovat syrjäyttää ruotsalaisen kansanpuolueen hallituksesta. Puheenjohtaja Päivi Räsänen ilmoitti viikonloppuna RKP:n joutavan välillä oppositioon, koska se on kestohallituspuolueena paisuttanut poliittisen valtansa suhteettoman suureksi kannatukseensa nähden.

- Aatteellisesti hajanainen RKP ei tuo tarvittua lisäarvoa hallituksen työskentelyyn, Räsänen katsoo.

Tähtäimessä on perhe- tai opetusministerin paikka. Puoluesihteeri Annika Kokko perustelee tavoitetta myös sillä, että jo viime vaaleissa Kristillisdemokraatit saivat enemmän ääniä kuin RKP. Vuonna 2003 kannatusprosentti oli 5,2, kun RKP:n saalis oli 4,6. Nyt tavoite on kuusi prosenttia.

Pyrkimyksenä on saada kaksinumeroinen luku kansanedustajia nykyisen kuuden lisäksi. Kristillisillä kävi viime vaaleissa huono tuuri vaaliliittojen seurauksena. Oulun vaalipiirissä Lyly Rajala jätti ensin toisen ehdokkaan rannalle ja vei ainoan paikan loikattuaan kokoomukseen.

Helsingistäkään ei kansanedustajaa ole, mutta tarjolla on muun muassa missinä uransa aloittanut yrittäjä Anne Pohtamo-Hietanen.

Populismin sijaan hallitusohjelma

Muutoin puolue ei ole julkkiksia listoilleen haalinut, ellei sellaiseksi lasketa "maajussi" Juha Rossia Pohjois-Savosta.

- Ihmiset ovat kyllästyneet ehdokkaisiin jotka ovat puhtaasti vain julkkiksia. Meillä hekin ovat tunnettuja poliittisista luottamustehtävistään.

Kokko sanoo kampanjan perustuvan tavoitteisiin, jotka ovat toteutettavissa. Puolue on laatinut hallitusohjelmaksikin tarkoitetun vaihtoehtobudjetin, jossa on esitetty luvatuille uudistuksille rahoitusta.

Rahaa puolue lupaa lukuisiin hankkeisiin, etenkin perhetukiin, eläkeläisille ja muille vähäosaisille. Esimerkiksi vanhuspalveluihin vaaditaan 4000 hoitajan lisäystä.

Peruspalvelut halutaan turvata aiempaa niukemmilla verokevennyksillä. Veroalea siirretään ruoan viiden prosentin arvonlisäveron alennuksiin. Tuloja saadaan myös alkoholin ja tupakan verotuksella. Listalla on myös pörssi- ja lyhytaikaisen omistuksen myyntivoittovero. Rahaa saadaan myös valtion osake- ja osinkotuloista.

Vaaliliittoja on taas useita

Kristillisdemokraatit avasivat vaalikampanjansa jo marraskuun alkupuolella. Vaalibudjetti on lähes tuplaantunut 210 000 euroon, minkä lisäksi piirijärjestöt ja ehdokkaat rahoittavat itse kampanjoitaan.

Kristillisdemokraattien vahvoja vaalipiirejä ovat Uusimaa, Häme, Pirkanmaa, Vaasa, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi. Vaaliliitoja on perustettu heikommilla alueilla. Kumppanina on Helsingissä ja Oulussa vaaliliitto Köyhien asialla.

Satakunnassa perussuomalaiset ja Itsenäisyyspuolue, Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa kokoomus ja perussuomalaiset ja Lapissa keskusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat