Mainos

Kristillisdemokraateille murskavoitto Baijerissa

Saksan eteläistä Baijerin osavaltiota jo lähes 40 vuotta hallinnut kristillissosiaalinen unioni CSU saavutti osavaltiovaaleissa voiton, joka ylitti hurjimmatkin ennusteet. Ovensuukyselyt lupasivat CSU:lle 61-62 prosentin äänisaalista, mikä ensimmäisten arvioiden mukaan riittäisi kahden kolmasosan enemmistöön 180-paikkaisessa osavaltioparlamentissa. Kyselyiden ennuste jäi vain aavistuksen CSU:n kaikkien aikojen äänisaalista vuonna 1974.

Toisen voitto on toisen tappio: sosiaalidemokraattien kannatuksen ennustettiin kyselyissä romahtavan lähes 10 prosenttiyksikköä selvästi alle 20 prosentin.

CSU on kristillisdemokraattisen unionin CDU:n sisarpuolue, joka toimii vain Baijerissa. Yhdessä CSU/CDU on Saksan suurin oppositiopuolue. Vaikka tämänpäiväisessä äänestyksessä olikin kyse vain osavaltiovaalista, on sillä väistämättä vaikutuksensa myös valtakunnanpolitiikkaan. Vuosi sitten sosiaalidemokraattinen liittokansleri Gerhard Schröder peittosi hiuksenhienosti Stoiberin luotsaamat kristillisdemokraatit. CDU/CSU:n johto mielipidekyselyissä haihtui aivan liittopäivävaalien aattona Schröderin ryhdyttyä äänekkäästi vastustamaan Yhdysvaltain hanketta hyökätä Irakiin. Sittemmin asetelma on kääntynyt jälleen päinvastaiseksi, kun Schröderin ja SPD:n suosio on laskenut talousvaikeuksien ja epäsuosittujen säästötoimien myötä.

Eteläinen Baijeri on monella tapaa omaleimainen osavaltio, jossa muun muassa roomalaiskatolisen kirkon asema on muuta Saksaa vahvempi. Baijeri on samalla myös Saksan väekkäin ja taloudellisesti menestynein osavaltio. Nahkahousuissa olutta juova baijerilainen on myös vaikuttanut voimakkaasti perinteiseen kuvaan saksalaisista ulkomailla. Tämä on laskettava paljolti lauantaina jo 170. kerran alkaneiden Oktoberfest-olutjuhlien ansioksi.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.