Mainos

Kriisinhallintalaki vedettiin pois

EU:n nopean toiminnan joukoista syntyi perustuslaillinen kiista.

Hallitus on joutunut viime tingassa vetämään pois eduskunnasta pitkään valmistellun kriisinhallintalain. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä päätös EU:n nopean toiminnan joukkojen lähettämisestä kuuluu pääministerin johtamalle valtioneuvostolle eikä presidentille kuten hallitus esitti.

Sekä pääministeri Matti Vanhanen että presidentti Tarja Halonen ovat kilvan vakuutelleet, että EU:n nopean toiminnan joukkojen lähettämisestä päättää Suomessa presidentti.

Perustuslakivaliokunta pitää kuitenkin näkemystä perustuslain vastaisena. EU-asioista, ja siten myös kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä, päättää valiokunnan mukaan ensisijaisesti pääministerin johtama valtioneuvosto.

Hallituksessa valiokunnan ratkaisu aiheutti hermostunutta hyörinää. Tulos oli kiusallinen tappio sekä hallitukselle että presidentille, joten koko kriisinhallintalaki päätettiin vetää pois eduskunnasta.

Luvassa on armoton poliittinen jälkipyykki. Valiokunnassa muun muassa hallitus- ja presidenttipuolue SDP:n edustajat äänestivät hallituksen esitystä vastaan.

Lopullinen päätös kriisinhallintalaista voi venyä jopa presidentinvaalien yli, jotta uusilta arvovaltatappioilta kesken vaalitaiston vältyttäisiin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 25.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.