Mainos

Kreikka lupaa miljoonan euron palkkion tuhopolttajista

Kreikkaan on julistettu kolmen päivän suruaika. Poliisi on pidättänyt seitsemän ihmistä epäiltynä palojen tahallaan sytyttämisestä. Kreikan maastopalot lukeutuvat tuhoisimpiin paloihin 150 vuoteen.

Kreikka lupaa maksaa jopa miljoonan euron palkkion vihjeestä, joka johtaa jonkun maastopaloja sytyttäneen tuhopolttajan pidätykseen.

Palkkion suuruus on 100 000 eurosta miljoonaan euroon riippuen palon vakavuudesta.

Kreikkaan kolmipäiväinen suruaika

Kreikassa roihuavat maastopalot eivät näytä laantumisen merkkejä. Palomiehet ja sammutuskalustot useista EU-maista ovat yrittäneet hillitä liekkejä, jotka saavuttivat illansuussa historiallisen Olympian kylän.

Kuolonuhrien määrä on noussut jo 57:een. Kyseessä onkin yksi maailman tuhoisimmasta maastopalojen sarjasta 150 vuoteen. Liput on laskettu Kreikassa puolitankoon kolmepäiväisen suruajan takia.

Toissapäivänä syttyneitä paloja on yrittänyt sammuttaa noin 9000 palomiestä, 500 sotilasta, 1800 paloautoa sekä useita lentokoneita ja helikoptereita. Epävirallisten tietojen mukaan liekit ovat tuhonneet 70 000 hehtaaria maata kolmessa päivässä. Tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa ja noin 500 asuinrakennusta on tuhoutunut täysin.

Pääosin eteläisellä Peloponnesoksen niemimaalla riehuvat palot ovat ulottaneet vaikutuksensa myös Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan. Suuri osa kaupungista on peittynyt tuulien kantamaan valkoiseen tuhkaan.

Maailmanperintökohde vaarassa

Liekit ovat ehtineet jo Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Olympian kylään, jonka lähistöllä sijaitsee useita historiallisia rakennuksia. Palo roihuaa lähellä uutta arkeologista museota Zeuksen temppelin vieressä, mutta sen eteneminen saatiin pysäytettyä.

Kreikan kulttuuriministerin Christos Zahopouloksen mukaan liekit eivät päässeet Olympian historialliselle alueelle.

Perimätiedon mukaan Olympiassa järjestettiin olympialaisia vuosisatojen ajan, ensimmäisen kerran vuonna 776 ennen Kristusta. Kylässä järjestetään edelleen joka toinen vuosi olympiatuliseremonia kesä- ja talviolympialaisten kynnyksellä.

- Emme ole huolissamme vain arkeologisesta paikasta, vaan koko alueesta. Toimeentulomme riippuu turismista, murehtii Olympian kaupunginjohtaja George Aidonis.

Olympiaa pelastamassa on 90 palomiestä ja sotilasta sekä runsaasti raskasta kalustoa.

EU-maat riensivät apuun

Useat EU-maat ovat vastanneet Kreikan avunpyyntöihin. Sammutusapua odotetaan saapuvan ainakin 11 maasta.

Ulkoministeri Dora Bakoyanniksen mukaan lentokoneita ja helikoptereita Kreikkaan lähettävät muun muassa Ranska, Saksa, Espanja, Italia, Ruotsi ja Norja. Myös Yhdysvallat ja Venäjä ovat suostuneet avustukseen.

Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis on syytellyt paloista tuhopolttajia. Hänen mukaansa ei voi olla sattumaa, että niin moni palo on syttynyt samanaikaisesti. Kreikan poliisi sanoi sunnuntaina pidättäneensä seitsemän ihmistä epäiltyinä kytköksistä roihuihin.

Kreikassa kärvistellään äärimmäisen kuuman sään kourissa. Ateenassa lämmintä on päivisin ollut yli 40 astetta ja öisinkin vielä yli 30 astetta.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.