Koulujen alkoholikasvatus kaavamaista

Koulujen alkoholikasvatuksessa on keskitytty pitkälti korostamaan vain alkoholin erilaisia haittoja. Oppilaat kuitenkin kaipaisivat enemmän tietoa alkoholin oikeasta käyttötavasta ja muiden nuorten kokemuksista.

Tämä käy ilmi Kokkolassa Chydenius-Instituutissa huomenna tarkastettavasta väitöksestä, jossa on kartoitettu koulun alkoholikasvatusta. Tutkijan mukaan pelkkä moralisointi onkin väärä lähtökohta alkoholiopetukselle.

Tosiasia on, että lähes jokainen nuori kokeilee alkoholia elämänsä jossain vaiheessa - useimmat jo ennen tuloaan täysi-ikäiseksi. Alkoholi on osa sosiaalista elämää, johon liittyy kiinteästi kaveripiiri. Tältä pohjalta peruslähtökohtana tulee olla ohjeiden antaminen alkoholikokeiluihin eikä pelkkä pyrkimys täysraittiuteen, sanoo tutkimuksen tekijä kasvatustieteen lisensiaatti Raine Valli.

Nuoret kaipaavat ohjeita kokeilun alkupolulla, miten selviytyä siitä turvallisesti. Tietoa halutaan mm. juomismääristä ja juomarajoista. Vastaamalla näihin nuorten toiveisiin voitaisiin ennaltaehkäistä nuorille alkoholista koituvia haittoja ja edistää nuorten itsemääräämisoikeutta, huomauttaa Valli.

Luota nuoren harkintakykyyn

Moralisointia yksistään hän pitää vääränä. Nuoret vastustavat moralisointia ja se saa aikaan vastareaktion. Kun tällainen moralisoiva aines on taitavasti sijoitettu muun opetuksen sisään, niin se todennäköisesti tuottaa onnistuneen lopputuloksen, päättelee tutkija. Opettajien mielipiteet nuorista ja alkoholista ovat selkeästi varautuneempia ja ennakkoluuloisempia kuin nuorilla itsellään. Vallin mielestä opettajien olisi luotettava oppilaiden omaan harkintakykyyn. Koulun tulisi tarjota hänen mukaansa tarjota nuorille keinoja, joilla he pärjäävät arkielämän tilanteissa.

Tutkimuksessa on selvitetty myös sitä, millaisia seurauksia keskioluen vähittäismyynnin vapauttaminen aiheutti. Tutkimus tehtiin Pietarsaaressa ja vertailuryhmänä käytettiin Porvoon koululaisia. Pietarsaari vapautti keskioluen vähittäismyynnin viimeisenä kaupunkina Suomessa keväällä 1993. Tutkimuksen ensimmäinen mittaus tehtiin pari viikkoa ennen keskioluen vähittäismyynnin vapauttamista Pietarsaaressa ja toinen mittaus tasan vuoden kuluttua. Kysely suunnattiin 13-17-vuotiaille nuorille ja heidän opettajilleen.

Keskioluen vapautus kasvatti kulutusta

Tutkimuksen mukaan pietarsaarelaisnuoret kokivat alkoholin hankkimisen jo ennen keskioluen tuloa kauppoihin yhtä helpoksi kuin porvoolaisnuoret. Toisaalta keskioluen kulutus kasvoi vuoden aikana selvästi. Tämän vuoksi näyttäisi siltä, että juuri saatavuuden paranemisella on ollut yhteys keskioluen kulutuksen kasvuun, toteaa Valli.

Vähittäismyyntiliikkeiden kontrolli on lipsunut ikärajan valvonnassa. Yhä useampi alaikäinen nuori hankkii alkoholin itse ilman välikäsiä elintarvikeliikkeiden kaljaosastolta. Mikäli Suomi siirtyy yhä vapaampaan alkoholipolitiikkaan myös viinien ja väkevien alkoholijuomien osalta, niin todennäköisesti ikärajojen valvonta myös näiden tuotteiden osalta tulee olemaan löysä, veikkaa tutkija.

Sen sijaan pelko nuorten alkoholin kulutuksen lisääntymisestä ei käynyt toteen. Vaikka nuoret kittaavat keskiolutta aiempaa enemmän, niin alkoholin kokonaiskulutus ei Pietarsaaressa lisääntynyt. Keskioluen kulutus kasvoi muiden alkoholituotteiden kustannuksella.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat