Kosteusvauriot ja rakentajan vastuu

kysymys: Hei, Askaruttaa ja huolestuttaa seuraava asia: Asumme -98 valmistuneessa 2-kerroksisessa paritalossa, kahden asunnon taloyhtiössä. Alakerta on tiiliharkosta ja yläkerta puusta. Talo on rinnetontilla. Talossa ei ole rossipohja. Olemme toinen omistaja, ensimmäinen omistaja asui noin vuoden, jonka aikana tehtiin myös asunnon vuositarkastus (takuutarkastus) ja viat korjattiin rakennuttajan toimesta, tuolloin ei ilmennyt kosteusvikaa, ei ilmeisesti oltu mitattukaan.

Nyt olen havainnut alakerrassa kynnyksen vääntymistä ja irrotettuani sen, alapinnassa kosteutta ja homeitiöitä. Kynnys on kiinnitetty lattiabetoniin ruuveilla, ruuvit olivat irrotettaessa ruostuneet. Myös kantavan tiiliseinän alareunassa (ulkopinnassa) tapetti ja pintatasoite irtoilee.
-Mistä kosteus voisi tulla?
-Betonilattian läpi?
-Miten edetä asiassa?
-Kenen vastuu, onko rakennuttaja vastuussa vai vastaanko korjauksesta itse?
-Miten rakennuttajan lakisääteinen 10 vuoden vastuuvakuutus?
Vesiputket ovat pinnassa eivätkä vuoda, eikä vettä käytetän tämän kohdan läheisyydessä. Muualla en ole (vielä) havainnut kosteutta.

Kiitos nopeasta vastauksesanne jo etukäteen!


Kiitoksia kysymyksestä.

Se, että kosteutta kuvauksenne mukaisesti on, on rakentajan aiheuttama virhe (jos putkivuotoja ei ole tai asukas omilla rakennemuutoksillaan ei ole aiheuttanut alkuperäisestä poikkeavia olosuhteita).

Kuvauksen perusteella saa vaikutelman, että kosteutta kertyy ympäristön puolelta. Rinnetonteilla sade- ja sulamisvesi valuu rakennusta kohti. Jos ojitus ei estä veden kertymistä, se jää talon vierustoille tai alle. Täältä vesi nousee vesihöyrynä sekä kapillaarisesti rakenteita pitkin ylös. Betoni sekä varastoi että läpäisee kosteutta melkoisen hyvin.

Mahdollinen syy voi olla myös sadeveden osuminen oveen ja seiniin ja veden kertyminen tätä kautta. Tällöin räystäsrakenteet eivät riittävästi suojaa.

Kynnyksen osalta tulee tarkistaa, voiko kastuminen johtua ulkoa tulevasta muusta valuma- tai sadevedestä eli sulkea pois suoranaisesti rakentajasta johtuvat syyt.

Vastuiden osalta rakentajalla on edelleen vastuu sekä rakennuksen osalta että kosteuden välttämisen osalta. Kyseessä on siis mitä ilmeisimmin joko rakennevirhe tai ympäristön ojitusvirhe.

Suosittelisin seuraavaa toimintatapaa:
1. Otatte yhteyttä rakentajaan ja pyritte sopimaan tarkastuksen yhtiönne nimissä heidän kanssaan. Jatkotoimet tulisi sopia yhteisymmärryksessä ongelman syyn selvittämiseksi ja ongelman poistamiseksi. Tämä on halvin tapa.
2. Jos sovintoon ette pääse, kutsutte VIRALLISEN tavarantarkastajan paikalle. Hän antaa oikeudessa pätevän raportin. Alan muut ammattilaiset lausuntojen antajina ovat hyödyttömiä, koska heillä ei ole virallista statusta eikä tätä kautta puolueetonta luotettavuutta ja vastuuta.
Tavarantarkastajat löytyvät osoitteesta www.keskuskauppakamari.fi/htt-luettelo
Jos tilanne pahasti riitautuu, suosittelen alan ehkä parasta tarkastajaa Matti Eklundia. Hänet löytää myös puhelinluettelosta Keravalta. Tarkastus hieman maksaa, mutta sillä säästää monin verroin sekä rahaa että aikaa ja sopimukseen pääseminen on todennäköisempää.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat