Mainos

Kosovon taistelut jatkuvat

Serbijoukot ja albaanitaistelijat kävivät viime yönä Kosovon ja Albanian rajalla rajuimman tulitaistelun viikkoon. Serbijoukot yrittävät muodostaa raja-alueelle suojavyöhykkeen estääkseen aseiden salakuljetuksen Albaniasta.

Serbiarmeijan panssarivaunut ovat myös tulittaneet siviilien taloja Morinan kylässä Kosovossa lähellä Albanian rajaa. Tulituksen mahdollisista uhreista ei ole toistaiseksi tietoa.

Serbian viranomaisten mukaan albaaniseparatistit hyökkäsivät eilen serbialaiskotiin Jelovacin kylässä sekä poliisiasemalle läheisessä Rudnikin kylässä. Lisäksi serbit sanoivat aseistautuneiden albaanien hyökänneen Kijevon alueella sijaitseviin kyliin.

Venäjä yrittää sovitella kriisiä

Venäjän apulaisulkoministeri Nikolai Afanasevski saapui tänään Serbiaan taivuttelemaan serbejä ja albaaneja luopumaan väkivallasta. Hänen on määrä matkustaa Kosovon maakunnan pääkaupunkiin Pristinaan neuvottelemaan paikallisten serbiviranomaisten sekä albaanijohtajien kanssa.

Epävirallisten tietojen mukaan ministeri tapaa matkallaan myös Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin keskustellakseen tämän kanssa Kosovon kriisistä.

Samaan aikaan apulaisulkoministeri Aleksander Avdejev setvii Kosovon tilannetta Albanian pääkaupungissa Tiranassa sekä Makedonian pääkaupungissa Skopjessa.

Apulaisulkoministerien vierailuista päätettiin viime viikon tiistaina, kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasi presidentti Milosevicin Moskovassa. Milosevic sanoi Moskovassa olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Kosovon tilanteesta albaanijohtajien kanssa. Sen sijaan serbijoukkojen vetämiseen maakunnasta Milosevic ei ole suostunut.

Nato kaavailee joukkojen lähettämistä Albaniaan ja Makedoniaan

Saksan ulkoministerin Klaus Kinkelin mukaan Nato harkitsee maajoukkojen lähettämistä lähelle väkivallasta kärsivää Kosovoa. Kinkel kertoi asiasta tänään saksalaiselle radioasemalle antamassaan haastattelussa.

Albania ja Makedonia toivovat Kinkelin mukaan sekä Naton sotaharjoitusten järjestämistä alueillaan että sotilasliiton edustustojen pystyttämistä Albaniaan ja Makedoniaan. Saksan ulkoministeri sanoi radiohaastattelussa, että tämä olisi mahdollista Naton rauhankumppanuusohjelman nojalla. Albania ja Makedonia allekirjoittivat rauhankumppanuutta koskevan sopimuksen vuonna 1994.

Kinkelin mukaan sotilasliitolla on mahdollisuus vaikuttaa Kosovon tilanteeseen joko Kosovossa tai sen yllä. Kinkel viittasi tällä mahdollisiin uusiin ilmaharjoituksiin. Saksan ulkoministeri korosti, että sotilasliiton mahdolliselle sekaantumiselle Kosovon kriisiin täytyy olla laillinen perusta eli YK:n turvallisuusneuvoston täytyy hyväksyä Naton joukkojen lähettäminen Kosovoon.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.