Mainos

Korvikealkoholin juomisesta kahdeksan ihmistä sairaalaan

Korvikemyrkytyksen vuoksi sairaalaan joutuneista kenelläkään ei ole hengenvaaraa.

Kahdeksan ihmistä on joutunut Jyväskylässä sairaalahoitoon erilaisten alkoholin korvikkeiden, sytytysnesteiden ja autokemikaalien, nauttimisesta. Kuusi sai myrkytysoireita viikonvaihteessa ystävänpäivänjuhlissa, ja kaksi tuotiin sairaalaan aiemmin eri tilanteesta.

Rikosylikomisario Raimo Peltovuori kertoo, että Jyväskylän poliisin kirjaaman ilmoituksen mukaan korvikejuomia käytettiin viikonvaihteessa nuotiopaikalla. Sieltä sairaalaan vietiin kuusi juomia nauttinutta. Aineeksi ilmoitettiin grillin sytytysneste, jota sekoitettiin veteen. Peltovuoren mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että juomia olisi kaupiteltu seurueelle, vaan he ovat itse noutaneet niitä kaupoista tai huoltamoilta.

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikan ylilääkäri Jorma Teittinen kertoo, että kahdeksan ihmisen joutuminen samanaikaisesti sairaalaan korvikemyrkytyksen vuoksi on poikkeuksellista. Heillä ei ole kuitenkaan hengenvaaraa.

Metanoli syynä

Ystävänpäivän juhliksi nimitetyssä tilaisuudessa sairastui neljä miestä ja kaksi naista. Kolme heistä kävi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, mutta heidät palautettiin takaisin Jyväskylään. He ovat aikuisia ja heillä on ollut aiemmin ongelmia alkoholin kanssa. Sairastumisten syynä oli metanoli, jota voi olla sytytys- ja pesunesteissä.

Teittinen muistuttaa tuulilasinpesunesteiden vaarallisuudesta. EU-normin muutoksen vuoksi pesunesteistä tuli vaarallisia, kun niihin alettiin muutama vuosi sitten lisätä metanolia.

- Metanoli parantaa puhdistusominaisuuksia. Muualla Euroopassa ei pystytä kuvittelemaan, miksi joku haluaisi juoda pesunestettä.

Metanoli aiheuttaa Teittisen mukaan alkuun humalatilan, pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. Myöhemmässä vaiheessa voi tulla näkömuutoksia, sokeutuminen, kouristuksia ja tajunnan häiriöitä. Tappava hengenvaarallinen annos voi olla 30-60 millilitraa. Aineen siedossa on yksilöllisiä eroja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.