Korvausten saaminen VR:ltä helpottuu

Korvauksen saaminen junan myöhästymisestä helpottuu reilun kahden vuoden päästä tuoreen EU-päätöksen ansiosta.

VR:n asiakas saa jatkossa neljänneksen junalipun hinnasta takaisin, jos juna on yli tunnin myöhässä. Yli kahden tunnin viivästyksistä saa takaisin puolet lipun hinnasta.

Euroopan unionissa loppumetreillä oleva uudistus tulee käyttöön todennäköisesti reilun kahden vuoden kuluttua.

VR:llä ei tällä hetkellä ole vastaavaa korvausjärjestelmää. Uusi korvaus ei kuitenkaan koske suurta osaa yhtiön myöhästymisistä mitenkään, sillä selvä enemmistö myöhästelyistä kestää alle tunnin.

- Lisäksi jäsenmaille tulee mahdollisuus jättää pääkaupunkiseutujen lähiliikenne kokonaan korvausvelvollisuuden ulkopuolelle, lainsäädäntöneuvos Antti Leinonen oikeusministeriöstä selvittää.

VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkisen mukaan vain neljännes kaukojunien myöhästymisistä kestää yli 15 minuuttia. Yli tunnin viivästysten osuus näistä on murto-osa.

Uudistus on kuitenkin parannus monille suomalaisille, koska se tuo automaattisen korvausoikeuden kaikille matkustajille.

VR:n on nykyisin korvattava merkittävistä myöhästymistä aiheutuvat aineelliset vahingot 5000 euroon saakka. Kyseeseen tulee esimerkiksi lentolipun hinta, jos matkustaja myöhästyy VR:n takia lennoltaan.

Matkustajan on kuitenkin kyettävä todistamaan koitunut rahallinen haitta, ja korvauksia on siten vaikeaa saada.

Ajoittain korvaukset ovat kuitenkin melko korkeita. Näitä summia EU:n uudistus voi jopa leikata.

- Todennäköisesti uudistus menee joidenkin matkustajien osalta huonompaan suuntaan, Leinonen arvioi.

Suomi joutuu pohtimaan uudistuksen käytännön toteutusta syksyn aikana. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun mahdollista jättämistä korvausten ulkopuolelle ei ole vielä mietitty.

Uudistuksesta kertoi tänään myös Aamulehti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat