Koronarokotustodistukset saapuivat Omakantaan – voi käyttää niissä maissa, jotka sen hyväksyvät

Voiko rokottamattoman lapsen ottaa mukaan ulkomaille? THL:n Hanna Nohynek vastaa koronakysymykseen 3:55
Video: Voiko rokottamattoman lapsen ottaa mukaan ulkomaille?

Kansallinen koronarokotustodistus on nyt saatavilla Omakanta -palvelusta, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Tiedot Omakantaan tulevat osittain viiveellä, joten alkuvaiheessa todistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille henkilöille. Todistus on jo saatavilla Omakannassa noin 72 prosentille rokotetuista.

Kansallisessa koronarokotustodistuksessa näkyy tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Tällä hetkellä ja jatkossakin henkilö voi saada muun paperisen todistuksen koronarokotuksesta terveydenhuollosta. Tämä ei kuitenkaan vastaa kansallista koronarokotustodistusta. 

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa niissä maissa, jotka sen hyväksyvät.

Maat voivat siis itse päättää, mitä todistuksia ne vaativat, hyväksyvätkö ne kansallisen koronarokotustodistuksen rajanylitystilanteissa ja edellytetäänkö yhtä vai kahta rokoteannosta. Henkilön on ennen matkaa itse selvitettävä, millaista todistusta kohdemaa vaatii. 

Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  • Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  • Kansallisen koronarokotustodistuksen saa ainoastaan Omakannasta, josta sen voi esittää sähköisesti tai itse tulostaa paperiseksi versioksi. Lisäksi toisen täysi-ikäisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan, jos ei itse pysty asioimaan palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat