Mainos

Koreista uusi palestiinalaisten pääministeri

Palestiinalaisparlamentin puhemies Ahmed Korei on ottanut vastaan pääministerin tehtävän.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on ilmoittanut, että palestiinalaisparlamentin puhemies Ahmed Korei hyväksyy pääministerin tehtävän, kertoi korkea-arvoinen palestiinalaisviranomainen illalla.

Virallisesti Korei ei ole vielä ilmoittanut hyväksymisestään, koska hän on pyytänyt Yhdysvalloilta ja EU:lta tukitakuita, sanoi eroavan hallituksen ministeri Yasser Abed Rabbo. Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n toimeenpanevan komitean jäsen Qais Abdel Karim kertoi puolestaan toimittajille, että Arafat oli ilmoittanut Korein hyväksyvän nimityksen periaatteessa.

Korei halusi vaati aiemmin länneltä lupausta tuesta ennen kuin ilmoittaa suostumuksestaan.

- Minut on nimitetty, mutta haluan ennen suostumustani kuulla, millaista tukea saan amerikkalaisilta ja eurooppalaisilta palestiinalaisten asioiden muuttamiseksi, Korei kertoi toimittajille.

Presidentti Arafat valitsi palestiinalaisparlamentin puhemiehen Korein eroa pyytäneen Mahmoud Abbasin seuraajaksi. Abbas pyysi eroa lauantaina sanoen Israelin olevan esteenä hänen rauhanpyrkimyksilleen.

EU lupasi heti tukea

Euroopan unioni lupasi tänään kaikkea mahdollista tukea Koreille. EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan tiedottaja sanoi, että Korei on "rauhan mies". Tiedottajan mukaan EU:ssa tunnetaan syvää kunnioitusta Koreita kohtaan.

Myös Yhdysvallat saattaa tykästyä Korein ansioihin, joihin kuuluu avainrooli vuoden 1993 Oslon sopimukseen johtaneissa neuvotteluissa palestiinalaisten ja Israelin kesken.

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom sanoi puolestaan, että Israel ei kommentoisi asiaa ennen kuin nimitys on vahvistettu palestiinalaisparlamentissa. Pääministeri Ariel Sharon oli tänään vierailulla Intiassa. Hänen avustajansa kertoivat nimettöminä, että Israel tukisi Koreita vain, jos tämä ryhtyy toimiin palestiinalaisterroristeja vastaan.

Israelin terveysministeri Danny Naveh, joka kuuluu Sharonin Likud-puolueeseen, sanoi, ettei Korein nimitys johtaisi neuvottelujen jatkumiseen Israelin ja palestiinalaisten kesken. Syynä on Navehin mukaan se, että kaikkia palestiinalaisten naruja nykii taustalla presidentti Arafat.

Korei sanoi CNN-televisioaseman haastattelussa, että hän haluaa Israelin vähentävän operaatioitaan palestiinalaisalueilla ja lopettavan presidentti Arafatin eristämisen.

- En halua enää nähdä sotilaiden tarkastusasemia, en halua enää nähdä palestiinalaisten murhia, en halua enää nähdä tuhottuja taloja, Korei sanoi.

Korein nimitys sai laajaa tukea Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johdon kuten myös Fatahin, PLO:n suurimman jäsenjärjestön, johdon keskuudessa.

Palestiinalaiset epäileviä


Tavallisten palestiinalaisten keskuudessa ei uskottu, että Korei menestyisi sen paremmin kuin Abbas, jollei Israel lopeta iskujaan palestiinalaisia äärijohtajia vastaan.

- Jos Israelin hyökkäykset jatkuvat, Korei ei pysty pysäyttämään palestiinalaisia tekemästä kostoiskuja, ja tilanne vain pahenee entisestään. Korei voi onnistua vain, jos Israel antaa hänelle sen, mitä se ei antanut Abbasille: sitoutuu rauhaan, sanoi tietokoneasiantuntija Ahmed Ayyesh Gazan kaupungissa.

Abbas sanoi eronneensa ennen muuta siksi, että Israel ei ollut antanut hänelle välineitä palestiinalaisten militanttien pysäyttämiseen. Abbasin avustajat sanoivat Abbasin ja presidentti Arafatin keskinäisen valtataistelun olleen vähäisempi tekijä erossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.