Mainos

Koreat pelkäävät Kim Jong-Ilin syntymätulivuoren purkausta

Pohjois-Koreassa sijaitsevan Paektu-tulivuoren mahdollinen purkautuminen on saanut Etelä- ja Pohjois-Korean viranomaiset saman pöydän ääreen.

Pohjois-Korean ja Kiinan välisellä raja-alueella sijaitseva tulivuori purkautui edellisen kerran vuonna 1902, mutta sen aktiivisuus näyttää lisääntyneen. Viime marraskuussa vuoresta nousi valtava määrä rikkikaasuja. Alueella on ollut myös useita pieniä maanjäristyksiä vuosina 2002 - 2005.

Pohjois-Korean aloitteesta järjestetyissä neuvotteluissa Koreoiden on määrä sopia muun muassa eteläkorealaisten mittauslaitteiden viemisestä vuorelle.

Paektu on Korean niemimaan korkein vuori. Se on myyttinen molempien maiden kulttuurissa. Vuori mainitaan Etelä-Korean kansallislaulussa. Pohjois-Korealaisille se on heidän Rakkaan johtajansa Kim Jong-Ilin pyhä syntymäpaikka.

Virallisen pohjoiskorealaisen tiedon mukaan Kim Jong-Il olisi syntynyt hirsimökissä, kun hänen isänsä Suuri johtaja Kim Il-Sung kävi toisen maailmansodan aikana vuorella sissisotaa japanilaisia miehittäjiä vastaan.

Joidenkin ulkomaisten historioitsijoiden mukaan Kim Jong-Il olisi kuitenkin syntynyt Venäjällä, lähellä Vladivostokia.

(MTV3 - STT - AFP- AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.