Mainos

Kööpenhaminassa levottomuuksia

Tanskan poliisi on tehnyt useita ratsioita löytääkseen ulkomaalaisia mellakoitsijoita. Suomalaisia ei tiettävästi ole noin 600 pidätetyn joukossa. Mielenosoitukset kiistellystä nuorisotalosta alkoivat torstaina.

Christianshavnissa Kööpenhaminassa syttyi eilen illalla raju tulipalo, jossa asuintalon katto paloi kokonaan. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Poliisi ei heti osannut kertoa palon syttymissyytä, mutta on mahdollista, että palo liittyy alueella viime päivinä riehuneisiin levottomuuksiin.

Paloa oli sammuttamassa useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Paikalla on myös ambulansseja.

Christianshavnin torilla on lisäksi paljon poliiseja, jotka pysäyttävät metrosta ulos tulevia nuoria. Nuoret ovat mellakoineet Christianshavnin lisäksi Nörrebrossa parina viime päivänä.

Kööpenhaminan poliisi on jatkanut laajoja joukkopidätyksiä. Viimeisen neljän päivän aikana on pidätetty kaikkiaan noin 600 ihmistä osallisuudesta levottomuuksiin, jotka alkoivat nuorisotalon tyhjentämisestä torstaina.

Tuhannet mielenosoittajat marssivat jälleen tänään Kööpenhaminan keskustassa. Illansuussa alkanut mielenosoitus sujui rauhallisesti, mutta poliisin tiukassa valvonnassa. Useita poliisihelikoptereita seurasi marssijoita heidän reitillään kohti Nörrebron kaupunginosaa.

Eilisen mittaan poliisi ratsasi lukuisia rakennuksia erityisesti Nörrebrossa. Joukkopidätykset ovat johtaneet siihen, että Kööpenhaminan vankilat ovat ääriään myöten täynnä. Osa vankiloiden asukkaista on jouduttu jo lähettämään muualle Tanskaan.

- Jo perjantaina jouduimme siirtämään aiemmin vangittuja ihmisiä Fynin ja Jyllannin vankiloihin, jotta saimme tilaa nuorisolle, kertoo Kööpenhaminan vankiloiden johtaja Peter Vesterheden.

Viime päivien mellakoissa pidätettyjä on ahdettu kaksittain yhden hengen selleihin. Osa pidätetyistä on myös majoitettu pakolaisten vastaanottolaitoksiin.

Pidätetyistä monet saksalaisia

Eilen tehtyjen ratsioiden tarkoituksena oli poliisin mukaan löytää viime päivien levottomuuksiin osallistuneita ulkomaalaisia. Pidätetyistä noin puolet on poliisin mukaan ulkomaalaisia. Ulkomaalaisista suurin osa on saksalaisia, ja monet heistä on jo käännytetty Tanskasta.

Pidätettyjä on myös Ruotsista ja Norjasta, mutta tarkkoja tietoja kansalaisuuksista ja määristä ei ole. Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin illalla STT:lle, ettei pidätettyjen joukossa ole heidän tietojensa mukaan suomalaisia.

Tanskan poliisi kertoi tiukentaneensa valvontaa maan rajoilla. Iltapäivällä 40 ruotsalaista käännytettiin takaisin Malmöhön Kööpenhaminan rautatieasemalta.

Hävityksen yö

Levottomuudet puhkesivat myöhään perjantaina, kun rauhallisesti marssineet mielenosoittajat saapuivat Nörrebrohon. Osa mielenosoittajista piiloutui huppujen ja naamioiden taakse ja alkoi heitellä katukiviä ja polttopulloja kohti poliisia.

Kymmeniä autoja sytytettiin palamaan, ja kaduille rakennettiin barrikadeja.

Väkivaltaisuudet levisivät myös Christianian kaupunginosaan, missä väkijoukko tunkeutui kahteen kouluun tuhoten suuren osan irtaimistosta.

Poliisi vastasi mellakoihin ampumalla kyynelkaasua ja ottamalla kiinni suuren joukon nuorisoa.

Iltapäivällä poliisi kertoi, että 113 mielenosoittajaa ja mellakoitsijaa oli määrätty tutkintavankeuteen maratonkuulustelujen jälkeen.

Väkivaltaisuudet järkyttäneet tanskalaisia

Kolmatta yötä kestäneet katutaistelut ja poliisin yhä kovemmat otteet ovat järkyttäneet leppoisaan elämänmenoon tottuneita tanskalaisia.

Osa on kauhistellut mellakoitsijoita, jotka ovat sytyttäneet tuleen päiväkodin ja aiheuttaneet suurta tuhoa paikallisessa lukiossa. Toiset ovat järkyttyneitä siitä, että poliisi on toimittanut kaltereiden taakse niin satunnaisia ohikulkijoita - joista nuorin tiettävästi vasta 13-vuotias - kuin pidätettyjä avustaneen oikeusapuryhmän jäseniäkin.

Varsinkin Nörrebron kaupunginosa on muistuttanut taistelutannerta yöllisten yhteenottojen jäljiltä: romutettuja ja poltettuja autoja, röykkiöittäin roskaa ja verta katukivillä.

Tyhjennetyn nuorisotalon puolustajien asianajaja Knud Foldschack pelkää, että tilanne voi vielä entisestään kiristyä.

- Olemme tilanteessa, jossa on tärkeää, ettei poliisi ylitä rajojaan, hän totesi tänään Politiken-lehdelle.

Poliisi puolestaan torjuu arvostelun kovista otteista eikä myönnä, että pidätettyjen joukossa olisi oikeusapuryhmän jäseniä.

- Me emme ole etsineet erityisesti heitä. Jos heidät on viety siinä rytäkässä, niin se on ollut sattumaa, sanoi poliisin edustaja lehdelle.

(MTV3-STT-DPA-Ritzau-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.