Mainos

Konnevedellä poltettiin kokonainen saari

Kaksi vuotta sitten heinäkuussa Asta-myrsky teki pahaa jälkeä Konneveden saarissa.

Iso-Häntiäinen muuttui hetkessä läpipääsemättömäksi ryteiköksi. Tänään valtion mailla sijaitseva suojeltu saari joutui tulen ruuaksi.

– Neljä sytyttäjää lähtee kiertämään saarta kahdessa ryhmässä tuulen alta. Kun tuli on saanut vallan, niin se suljetaan ympyräksi, kertoi puistomestari Jere Ekosaari Metsähallituksesta.

Tuli päästettiin irti kuuden hehtaarin kokoisessa saaressa hieman kello 15:n jälkeen. Kokonaisen saaren polttaminen ei ole kovin yleistä, vaikka Metsähallitus kulottaakin vuosittain noin 60 hehtaaria valtion maita.

– Tällä ennallistamispoltolla pyritään luomaan elinympäristöjä palaneesta puusta riippuvaisille lajeille, selvitti Metsähallituksen suunnittelubiologi Jouni Penttinen.

Polton jälkeen saareen toivotaan asettuvan muun muassa kovakuoriaisia, sieniä, putkilokasveja ja jäkäliä. Ensimmäiset kovakuoriaiset kotiutuvat jo muutaman päivän kuluttua, mutta vihertää Iso-Häntiäinen alkaa vasta ensi keväänä.

Järvipelastajat jälkivartioivat

Saaren poltossa Metsähallituksen väkeä avustivat Konneveden järvipelastajat ja lähiseudun palomiehet. He seurasivat polttoa veneistä, jotka oli varustettu sammutuskalustolla.

– Jälkivartiointia jatketaan ensimmäiseen sateeseen. Jos sateita ei tule, niin viisi vuorokautta käymme täällä katsomassa vähän väliä, kertoi Konneveden järvipelastajien puheenjohtaja Matti Huuskonen.

Tulevaisuudessa poltettu Iso-Häntiäinen saattaa olla osa kansallispuistoa, sillä Konneveden ja Rautalammin kunnat ovat esittäneet sellaisen perustamista Etelä-Konnevedelle.

Katso video:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.