Kommentti: Poliitikkojen ja liikemiesten ystävyydestä

MTV Uutisten tutkiva ryhmä sai viime vuoden puolella vinkkipostia. Siinä esitettiin syvä huoli Vantaan kunnallispolitiikan ykkösmiehen, kansanedustaja Tapani Mäkisen (kok.) tavasta käyttää valtaa. Ryhdyimme tutkimaan asiaa.

Matkan varrella kävin kymmeniä keskusteluja vantaalaisten poliitikkojen, virkamiesten ja muiden henkilöiden kanssa. Piirtyi kuva vallankäytöstä, jossa ystävyyssuhteet ovat tärkeämmät kuin avoin demokraattinen prosessi. 

Katso täällä MTV Uutisten tutkivan ryhmän 11-minuuttinen juttu


Vantaalaista vallankäyttöä (4.2.2014)

Yhtenä härskinä vetona monet pitivät sitä, että Mäkisen kuorokaveri junailtiin energiayhtiön hallituksen puheenjohtaksi. Kaverin firma tekee vuosittain keskimäärin sadoillatuhansilla euroilla töitä Vantaan kaupungille. Mäkisen mukaan hänellä ei ollut hallituspaikan järjestämisessä mitään roolia. Väistyvä puheenjohtaja kertoi toisin. 

Saimme selville, että Mäkinen oli saanut saunarakennuksensa sähköistystyöt ilmaiseksi. Tämän hän myönsi haastattelussa. Tässäkään ei ollut mitään erikoista – normaalia talkootyötä ystävien kesken. 

Ystävät auttavat toki toisiaan. On kuitenkin hämmästyttävää, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja ottaa vastaan tuhansilla euroilla ilmaistyötä liikemiesystävältä, jonka yrityksellä on laaja yhteistyösuhde Vantaan kaupungin kanssa. Toimintatapa ei anna hyvää kuvaa Mäkisen harkintakyvystä. 

Myös Vantaan kokoomuksen kunnallisjärjestössä tyyli on hiertänyt. Reilu vuosi sitten järjestön hallituksen jäsen erosi. Hän valitti erokirjeessään, että merkittäviä päätöksiä tehdään kunnallisjärjestön ulkopuolella ja yhdessä sovitut linjaukset voi kumota 1-2 henkilöä. Hän muun muassa kertoi saaneensa Tapani Mäkisen Facebook-seinältä tiedon siitä, että järjestö oli palkannut projektipäällikön kunnallisvaaleihin. Asiaa ei oltu käsitelty hallituksessa. Sattumalta valinta oli kohdistunut Mäkisen omaan eduskunta-avustajaan.

Kysyin asiasta Mäkiseltä. Hänen mukaansa tässäkään ei ollut mitään erikoista eikä hänellä mitään roolia. Hän oli vain hyväksynyt avustajansa palkkaamiseen. 

On vain hetki siitä, kun Vantaan kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) sai lähteä korruptioepäilyjen takia. Nyt rikostutkinta on laajentunut. Keskiössä on epäilys siitä, että Peltomäki on auttanut ystävänsä bisneksiä ja saanut samalla merkittävää taloudellista hyötyä itselleen. On syytä tuoda esille, että poliisin mukaan Mäkisellä ei ole Peltomäki-jutun tutkinnassa roolia.

Vaikka tutkinta on yhä kesken, Vantaalla on mielestäni pohdinnan paikkaa. Kuntalaisten on voitava luottaa siihen, että virkamiehet ja heidän valitsemansa luottamushenkilöt tekevät aina päätöksiä yhteisen edun, ei oman tai kavereidensa edun mukaisesti. 

Kun kollegani Hanna Takala kävi rakennusvalvontavirastossa selvittämässä Mäkisen saunahanketta, tapahtui jotain erikoista. Tai ehkä tässäkään ei ole Mäkisen näkökulmasta mitään erikoista.

Oli käynyt ilmi, että Mäkisen saunarakennus on luvatta käytössä. Lukuisat rakennuslupaan liittyvät tarkastukset oli laiminlyöty. Heti yhteydenottomme jälkeen viraston johtaja Pekka Virkamäki oli kiirehtinyt soittamaan Mäkiselle. Seuraavan päivän kuvauksissa viraston työntekijä kertoi jämäkästi Mäkisen rakennushankkeen puutteista. Pian sisään purjehti johtaja Virkamäki, joka vähätteli asiaa. Hänen mukaansa nyt vain haetaan jatkolupaa. "Ei sen ihmeempää."

Viraston johtaja on kokoomusaktiivi, Mäkisen kaveri, jonka nimi löytyy myös Mäkisen vaalitukijalistalta. Kuinka monelle muulle vantaalaiselle itse viraston johtaja kiirehtisi avuksi? Miksi kenenkään rakentajan tarvitsisi noudattaa rakennusluvan ehtoja, jos niiden laiminlyöminen ei ole "sen ihmeempää"? 

Suomea pidetään korruptiosta lähes vapaana maana, jossa korruptiotapauksia pidetään enemmänkin vahinkoina. Usein vedotaan siihen, että pienessä maassa kaikki tuntevat toisensa. Tällainen itsetyytyväinen ajattelu voi hämärtää pelisääntöjä ja vallankäyttäjän omaakin ajattelua.

Pienissä kunnissa tilanne voi ollakin haastava. Nyt kyseessä on kuitenkin Vantaa, Suomen neljänneksi suurin kaupunki.

Kysyin jutunteon aikana puhelimessa Mäkiseltä, onko hän koskaan joutunut jääväämään itseään ystävyyssuhteensa takia. Saahan ystävän sähköyhtiö Vantaan kaupungilta liikevaihtoa satojatuhansia euroja vuodessa. Mäkinen vastasi, että tällaista päätöksentekotilannetta ei ole ollut eikä hän ole edes varma, olisiko jääväämiselle tuolloinkaan tarvetta.

Hänen mielestään hyväkään ystävyys ei tekisi jääviksi. Sen sijaan sukulaisuussuhde edellyttäisi jääväämistä. Kamerahaastattelussa seuraavalla viikolla Mäkinen oli tosin jo sitä mieltä, että hän harkitsisi vakavasti jääväämistä tämän ystävän kohdalla.

Jäävääminen on vain yksi tapa huolehtia asiallisesta vallankäytöstä. Ja usein se on päätöksentekovaiheessa vain kakunkuorrutus. Jos asiat on sovittu kavereiden kesken saunassa, muodollinen prosessi on miltei sivuseikka. 

Olemme saaneet paljon palautetta jutusta, myös kokoomuspiireistä. Joukossa on kiitosten lisäksi kritiikkiä. Meille on muun muassa sanottu, että esille tulleet asiat ovat osa ihan normaalia kunnallispolitiikkaa. Niinpä.

Onko sinun kuntasi vallankäytössä jotain, mitä olisi syytä tutkia? Anna vinkki täällä. 

Lue myös:

    Uusimmat