Mainos

Kolmen tonnin huumejutusta yhteensä 89 vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 14 ihmistä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin niin sanotussa kolmen tonnin huumejutussa. Päätekijät, kaksi helsinkiläistä veljestä saivat kumpikin 13 vuoden vankeustuomion muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Kolmas päätekijä sai 11 vuotta.

Yhteensä käräjäoikeus langetti ehdottomia vankeustuomioita 89 vuotta.

Kahden päätekijän tuomio oli niin pitkä kuin törkeistä huumerikoksista voi antaa. Veljekset Algot Niska, 37 ja Timo Tapio Hartikainen, 32, saivat molemmat 13 vuotta. Törkeän huumausainerikoksen asteikko on 1-10 vuotta vankeutta, mutta koska tekoja oli molemmilla useita ankarimman enimmäisrangaistuksen voi ylittää kolmella vuodella.

Hartikainen tuomittiin 16 törkeästä huumausainerikoksesta ja Niska 13:sta. Oikeuden mukaan Hartikainen oli tuonut maahan, välittänyt ja myynyt huumeita yli 2400 kiloa ja Niska yli 2300 kiloa.

Jutun kolmas päätekijä Kimmo Juhana Taina, 41, sai yhdentoista vuoden tuomion 14:sta törkeästä huumausainerikoksesta. Hän oli mukana yli 2300 huumekilossa. Tainan osalta rangaistusta alensi se, että hän oli selkeästi pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä.

Päätekijät määrättiin maksamaan korvauksia yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa.

Muut vankeuteen tuomitut saivat 1-9 vuotta vankeutta. Näiden lisäksi kaksi tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja kaksi sakkoihin. Kahden syytteet hylättiin kokonaan.

Tuomio koskee juttua, jossa 300–500 kilon hasiseriä tuotiin Hollannista Suomeen tasaiseen tahtiin vuosina 2002–2006. Liiga toi maahan myös kokaiinia.

Ryhmä toimi kerta toisensa jälkeen saman kaavan mukaan: Päätekijä järjesti kaupat, jonka jälkeen liigan jäsenet kätkivät salakuljetetut aineet maastoon pääkaupunkiseudulle, Porvooseen ja Sipooseen. Kätköiltä aineita myytiin levitykseen pääkaupunkiseudulle.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.