Kokeilussa Galaxy Gear: Ritari Ässän älykello vihdoin totta

Älykello ei ole ajatuksena mikään uusi oivallus. Ranteessa pidettävä älylaite on toistunut muodossa tai toisessa jo vuosikymmenten ajan agenttileffoissa ja scifisarjoissa.

Mutta vihdoin älykello on löytämässä paikkansa ihmisten ranteissa aivan tosielämässä. Samsung Galaxy Gear -edustaa ensimmäisiä askelia tässä suuntauksessa.

IT-toimittajassa tämä pienehkö ranneke herättää suuria tuntemuksia ja "ritari ässämäisiä" muistoja menneiltä vuosilta.

Kellon kokoinen, mutta ominaisuuksiltaan paljon suurempi

Galaxy Gearin ominaisuuksien hyödyntäminen edellyttää laitteen kanssa yhteensopivan kännykän käyttöä. Kyseessä ei ole siis täysin itsenäinen laite tai kännykän korvaaja, vaan pikemminkin älypuhelimen käyttöä monipuolistava lisälaite. Kellon toimintoja hallinnoidaan kännykkään asennettavan Gear Manager -sovelluksen kautta.

Testasimme kelloa Samsungin uudella Galaxy Note 3 -phabletilla. Syksyn aikana myös Galaxy S4, Galaxy SIII, Galaxy Note II, Galaxy S4 mini, Galaxy S4 Active, Galaxy Mega 6.3 ja Galaxy S4 zoom -mallit saavat tuen Gearin käyttämiseksi.

Muiden valmistajien laitteilla kelloa ei kuitenkaan valitettavasti ainakaan toistaiseksi pääse hyödyntämään.

Gear liitetään kännykän kaveriksi langattomasti Bluetooth-yhteyden avulla. Tämän jälkeen kellolla voi ohjata erilaisia kännykän toimintoja siten, että kännykkä voi olla laukussa tai vaikka useamman metrin päässäkin. Kellon toimintoja ja valikoita käytetään pienen 1,63-tuumaisen kosketusnäytön kautta.

Gearin ranneke sisältää kaiuttimen ja mikrofonin, joten älykellolla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita. Kellossa on myös värinätoiminto. Puheluiden tekeminen tapahtuu Ritari Ässän malliin ranteeseen puhuen.

Lisäksi älykelloa voi käyttää äänimuistiona, ja sitä voi myös ohjata S Voice -äänikomentojen avulla.

Laite näyttää yhteystietojen ja lokien lisäksi mm. sääennusteet, kalenteritapahtumia, tekstiviestit sekä ilmoituksia muista kännykkään saapuneista viesteistä. Gearia varten on suunniteltu sovelluksia myös sosiaalisen median palveluiden viestintää ajatellen.

Samsung Galaxy Gear

Näyttö: 1,63 tuumaa

Mitat: 36,8 x 56,6 x 11,1 mm, 73,8g

Prosessori: 800 MHz

Kamera: 1,9 megapikseliä, 720p video

Muisti: Sisäinen 4Gt + 512 Mt (Ram)

Akku: 315 mAh

Langaton yhteys: Bluetooth v 4.0

Muuta: 2 mikrofonia ja kaiutin

Hinta: 300 euroa

 

Viestien esittämisessä olisi tosin vielä parannettavaa. Esimerkiksi Gmailin tapauksessa kello näyttää, että postia on tullut, mutta varsinainen teksti on kuitenkin luettava kännykän näytöltä. Myös esimerkiksi Facebookin tapauksessa näytetään vain viestin alku ja koko viestin lukemiseksi on kaivettava kännykkä esiin. Käyttöä helpottaisi huomattavasti, jos kaikki viestit olisivat luettavissa halutessa suoraan kellon näytöltä.

Sovelluksista löytyy myös mediaohjain, jonka avulla voi puolestaan ohjata puhelimella olevaa musiikkia.

Ranneke sisältää 1,9 megapikselin kameran, jolla voi napata kuvia ja lyhyitä videoita. Kuvanlaatu on kameran kokoon nähden hyvä. Tallenteet pystyy helposti siirtämään langattomasti kännykkään.

Laitteesta löytyy myös askelmittari ja Samsungin sovelluskaupasta tukku muita sovelluksia. Vaikka sovelluksia onkin vielä rajallisesti, niiden määrä kuitenkin varmasti kasvaa lähitulevaisuudessa. Ja jo tämänhetkiset toiminnot tarjoavat mukavasti huvia ja hyötyä.

Eräs erittäin hyödyllinen ominaisuus on se, että kellon avulla voi paikallistaa kadoksissa olevan kännykkänsä. Kun kellosta painaa paikantamisnappia, niin kännykkä alkaa soida merkiksi, jonka jälkeen laitteen löytyminen helpottuu huomattavasti. Tälle ominaisuudelle tulikin käyttöä heti testimme ensimmäisenä päivänä. Lisäksi kännykkää voi puolestaan käyttää samalla tavalla kadoksissa olevan kellon paikantamiseen. Tätä ominaisuutta kaivattiinkin sitten toisena testipäivänä.

Niin, ja lisäksi älykello näyttää myös kellonajan! Tarjolla on useita erilaisia kellotaulunäkymiä erilaisilla lisäominaisuuksilla höystettynä.

Akun säästämiseksi näyttö on pääsääntöisesti kiinni, mutta sen saa aktivoitua kellon kyljessä olevaa nappia painamalla tai vaihtoehtoisesti käsivartta kohottamalla. Käsivarsiliikkeet eivät kuitenkaan lähestulkoon aina aktivoineet kelloa, ja joskus kättä piti ravistaa hyvinkin voimakkaasti näytön saamiseksi päälle.

Hyvin muotoiltu laite   

Galaxy Gear on tyylikkäästi muotoiltu ja kapeammassakin ranteessa hyvin istuva laite. Pientä Super Amoled -näyttöä ympäröi harjattua metallia oleva kehys, joka on kiinnitetty alustaan neljällä ruuvilla.


Plussaa

Tyylikäs design

Kompakti ja kevyt ranteessa

Hyvä näyttö ja tarkat kosketustoiminnot

Yksinkertainen käyttää

Suuri potentiaali sovelluskehitystä ajatellen

Mainio lisälaite kännykälle

 

Miinusta

Muovinen ranneke hieman halvan oloinen

Kankea latausmekanismi

Viestien näyttäminen eri palveluista kaipaisi parantelua

Ranteen kohottaminen ei aina aktivoi kellon näyttöä

Gearin mitat ovat 36,8 x 56,6 x 11,1 millimetriä. Painoa laitteella on 73,8 grammaa. Käytännössä Gear on siis kutakuinkin tavallisen rannekellon kokoluokkaa ja sellaisenaan ranteessa melko huomaamaton.

Rannekkeeseen sijoitettu kamera kohoaa alustastaan hieman, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Rannekkeen koko on säädettävissä ranteeseen sopivaksi. Muovinen ranneke antaa hieman halvan vaikutelman, mutta onneksi se on melko huomaamaton. 

320 x 320 pikselin tarkkuudella toimiva näyttö on kuvanlaadultaan erinomainen, ja kaikki kosketustoiminnot toimivat yllättävänkin täsmällisesti ilman turhia harhapainalluksia. Valikoiden selailu on myös loogisesti ja selkeästi toteutettu, joten laitteen käytön kanssa pääsee nopeasti sinuiksi.

Kameralla otetut kuvat ovat varsin hyvälaatuisia ottaen huomioon kameran pienen koon. Kuvaaminen onnistuu ranteessa olevalla kellolla erittäin huomaamattomasti. Onkin vain ajan kysymys, milloin paparazzit alkavat käyttää ranteissaan tällaisia laitteita julkkiksia jahdatessaan.

Akun ongelmat

Älylaitteista puhuttaessa akku asettaa omat rajoitteensa, ja näin on myös Gearin kanssa. Gearin akku kestää peruskäytössä parikin päivää yhdellä latauksella, mutta tästä huolimatta laitteen kanssa ollaan melko riippuvaisia sähkövirrasta.

Käytännössä kello on siis laitettava lataukseen ainakin joka toinen ilta. Tämä ei ole sinänsä ongelma, sillä laitetaanhan monesti älypuhelinkin lataukseen päivän päätteeksi.

Gearin latausmekanismi on turhan kömpelö. Gear nimittäin laitetaan latautumaan erilliseen lataustelakkaan, joka on turhan helppo unohtaa kotiin matkalle lähdettäessä.

Kova lahjavinkki teknologiafriikille

Kun ottaa huomioon, että Galaxy Gear edustaa aivan ensimmäisiä kuluttajille suunnattuja älykelloja, niin kyseessä on yllättävänkin hyvin viimeistelty tuote, jolle löytyy jo tällaisenaan monenlaista käyttöä. Gear tarjoaa myös valtaisan potentiaalin uudenlaisten sovellusten kehittämiselle.

Kyseessä on unelmalahja teknologiafriikille, mutta myös aivan perusjampalle laite on helppokäyttöisyytensä ansioista harkinnan arvoinen ja kiinnostava uutuus, joka tarjoaa roppakaupalla uutuudenviehätystä.

Varaudu kuitenkin siihen, että vielä älykellojen alkutaipaleella saatat saada ostoskeskuksessa hämillisen huvittuneita katseita osaksesi, kun puhut ranteellesi.

Lue myös:

    Uusimmat