Koillismaan maanjäristyksiä tutkitaan

Puolet Suomessa tapahtuvista maanjäristyksistä sijoittuvat Kuusamon-Taivalkosken seudulle. Helsingin yliopiston Seismologian laitos haluaa selvittää, miksi maa järähtelee vilkkaasti juuri Koillismaalla.

Suomessa tapahtuu vuosittain viitisentoista pienehköä maanjäristystä. Eniten järistyksiä tapahtuu Kuusamon-Taivalkosken seudulla. Taivalkoski on hyvä maanjäristysten mittauspaikka myös siksi, että sen pohjalta löytyy peruskallio, joka on järistyksiä mittaavalle seismometrille ihanteellinen alusta.

- Tällä hetkellä laitteita on kolme, yksi Taivalkoskella, toinen Kärpänkylässä ja kolmas Kurvisessa. Tarkoituksena on saada vielä tänä vuonna kaksi vastaavaa laitetta lisää, kertoo yliteknikko Pasi Lindblom Helsingin yliopiston Seismologian laitokselta.

Kuusamon-Taivalkosken seutu on Suomen maanjäristysaluetta. Puolet viimeisten 25 vuoden aikana sattuneista järistyksistä on tapahtunut tällä seudulla.

Suomen järistykset ovat pieniä, mutta esimerkiksi 1600-luvulla järistyksessä sortui Paltamon kirkko, 106 vuotta sitten järistys vaurioitti puolestaan yli sataa savupiippua Tervolassa ja rikkoi 1930-luvulla ikkunoita Jyväskylässä.

Järistyksiä aiheuttaa maaperässä olevan jännityksen purkautuminen. Satoja miljoonia vuosia sitten maaperä repesi Oulujärven itäpuolelta Venäjän Kantalahteen ulottuvalla alueella.

Ensi vuonna Kuusamon Maaselän seismografisen aseman ympärille perustettujen tilapäisten asemien määrä saatetaan nostaa yhteentoista, jotta Koillismaan maaperän salaisuudet selviäisivät.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat