Klassikkovalaisimia Telegono ja Tynell

Oranssia muovia suoraan suloiselta 1960-luvulta. Vico Magistrettin Telegono-valaisin on mainio lamppu. Valon saa sinne missä sitä tarvitaan - ylös, alas, eteenpäin - tai sitten valaisinta voi käyttää tunnelman tuojana, himmeästi hohtavana valoveistoksena. Materiaali on muovia ja syntyvuosi 1966. Suunnittelija on vuonna 1920 syntynyt italialainen arkkitehti, joka otti muovin muotoillakseen ensimmäisenä Italiassa.

Tänään tarjoilemme yhden sijasta useita, eli vähän lisää valoa ja aivan toisesta ääripäästä kuin Telegono. Paavo Tynell (1890-1973) oli taideteollisuuskeskuskoulussa opiskellut hienoseppä, joka on suunnitellut lukuisat määrät siroja ja kauniita messinkivalaisimia. Suuri osa valaisimista ei ole koskaan ollut ostettavissa, vaan ne on suunniteltu johonkin valmiiseen kohteeseen, kuten tämä valaisin Helsingin Vaakuna-hotelliin.

Tynellin valaisimissa on usein yhdistetty messinkiin joko puuta tai nahkaa. Nämä valaisimet eivät vie paljon tilaa, ne ovat tyylikkäitä olematta liian huomionkipeitä, ja niissä on kauniit mittasuhteet. Tyypillinen piirre on myös rei'itys varjostimessa. Tynell toimi Suomessa pitkään, aina vuoteen 1953 asti, minkä jälkeen hän siirtyi Yhdysvaltoihin luomaan uraa. Näitä valaisimia ei enää valmisteta, mutta Tynellin tuotantoa voi ihailla syksyllä Designmuseossa avattavassa näyttelyssä.

Toimittaja: Hanna Sumari
Valaisimet: Antiikkiliike Jouko Rekola 040-833 2573

(t.i.l.a. 29.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja