Mainos

Klamydian yleistyminen huolestuttaa

Sukupuolitauteja esiintyy kautta vuoden, mutta kesä on erityistä riskiaikaa tartunnoille. Vilkastunut kanssakäyminen näkyy tilastoissa varsinkin elokuussa. Mitään dramaattista ei seksitautien rintamalla tapahdu, mutta klamydian yleistyminen huolestuttaa.

Klamydian pysäyttämiseksi on tehty töitä, ja välillä se näyttikin onnistuvan. Nyt tauti on jälleen yleistymässä. Klamydiaan sairastuu 8000-9000 ihmistä vuodessa.
-Klamydia on huolestuttava tauti määrällisesti ja jälkiseuraamuksiltaan. Se on alussa vähäoireinen ja leviää siksi helposti, kun ihmiset eivät tiedä sairastuneensa, kertoo professori Timo Reunala Tampereen yliopistosairaalan iho- ja sukupuolitautien klinikalta.

-Muutaman viikon tai kuukauden kuluttua klamydia voi räjähtää naisella kuumeiseksi alavatsainfektioksi. Piilevänä tulehduksena se voi puolestaan vaurioittaa munatorvia, mistä seuraa lapsettomuutta. Taudin jättämät arvet saattavat aiheuttaa munatorviraskauksia. Miehet selviävät yleensä vähemmällä, mutta heillekin voi tulla jälkitautina lisäkivestulehdus.

Rohkeasti tarkastukseen

Reunala kannustaa ihmisiä lähtemään tarkastukseen jokaisen suojaamattoman seksisuhteen jälkeen, vaikka oireita ei olisikaan. Taysin poliklinikalla löydetään sukupuolitauti joka viidenneltä, joten muitakin tarkistuttajia on.

Vastaanotolle ei kannata silti heti rynnätä. Esimerkiksi klamydia näkyy naisilla vasta parin viikon kuluttua tartunnasta.
-Meillä on avoimet ovet. Maksuttomaan tarkastukseen voi tulla ilman lähetettä, kunhan vain tarkistaa aukioloajat. Sama koskee mm. Helsingin yliopistosairaalan, Helsingin kaupungin ja Turun sukupuolitautien poliklinikoita.

Venäjä ja Thaimaa ovat riskimaita

Klamydiatartunnoista 95 prosenttia saadaan kotimaasta. Toisin on laita tippurin ja kupan, joita tuodaan useimmiten Venäjältä ja Thaimaasta. Nämä maat ovat vaarallisia myös HI-viruksen suhteen. Onnellista on, että tippuri ja kuppa ovat käyneet melko harvinaisiksi. Kumpaankin sairastuu vain pari sataa ihmistä vuodessa.

Paljon yleisempi on kondylooma eli visvasyylä, jonka saa vuosittain noin 12 000 suomalaista. Sukuelinherpekseen sairastuu vuodessa nelisen tuhatta ihmistä.
Tampereen seudulla HI-virus on hyvin hallinnassa toisin kuin Helsingissä, jossa riehuu epidemia ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.