KKO selvittää naisten asemaa papinvaalissa

Korkein oikeus on myöntänyt valitusluvan Hyvinkään papinvaalia koskevalle jutulle. Kyse on siitä, pitääkö tasa-arvolakia soveltaa myös kappalaisen vaalissa evankelisluterilaisessa kirkossa.

Kirkko

Hyvinkään seurakunta on määrätty sekä käräjä- että hovioikeudessa maksamaan korvauksia sukupuolisesta syrjinnästä. Seurakunta jätti valitsematta ansioituneimmaksi arvioidun naishakijan kappalaisen virkaan.

Hallituksen esityksessä tasa-arvolaiksi vuonna 1985 todettiin, että lakia ei sovelleta kirkollisiin toimituksiin, kuten papiksi vihkimiseen. Esityksessä ei puututtu naispappeuskysymykseen. Hyvinkään seurakunnan kannan mukaan lakia ei tule soveltaa uskonnonharjoittamiseen liittyvään toimintaan, jota ei ole laissa erikseen määritelty.

Tasa-arvovaltuutettu taas on sitä mieltä, että laki koskee myös virkanimityksiä kirkossa. Hyvinkään seurakunnan valituksessa KKO:lle todetaan, ettei naista jätetty valitsematta sukupuolensa takia.

Seurakunta korostaa oikeuttaan valita vapaasti virkaan sen sielunhoitajan, opettajan ja hengellisen johtajan, johon se tuntee luottamusta. Valinnan teki kirkkovaltuusto toukokuussa 1996. Seurakunnan mielestä valinta on perustettu haastatteluun, työnäytteisiin ja aiempaan työskentelyyn perustuviin tietoihin. Hakijoiden kykyjä ja ominaisuuksia oli punnittu keskenään.

Kumpikin hakija oli ollut aiemmin Hyvinkään seurakunnassa työssä. Seurakunnan näkemyksen mukaan se toimi tavalla, joka vapautti sen syrjintäolettamasta.

Korvauksia syrjinnästä

Vuonna 1998 Hyvinkään käräjäoikeus velvoitti Hyvinkään seurakunnan maksamaan valitsematta jääneelle naiselle 40 000 markkaa korvausta sukupuolisesta syrjinnästä ja 46 000 markkaa oikeudenkäyntikuluista.

Hyvinkään käräjäoikeuden mukaan tasa-arvolain rajoituksia on tulkittava suppeasti. Oikeus totesi, etteivät papinvirkaan valitsemista tai sitä koskevien työsuhdekysymysten jättäminen soveltamisalan ulkopuolelle saa tukea lainsäädännöstä, eivätkä edes kirkon omista opeista.

Helsingin hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden päätökseen. Hovioikeuden mukaan hallituksen esityksessä vuodelta 1985 katsottiin, että kun uskonnollinen yhdyskunta on työnantajan asemassa, siihen soveltuisivat lain säännökset työnantajan velvoitteista.

Tasa-arvovaltuutetun lausunnon mukaan nainen oli ansioituneempi tehtävään tehtävään kuin siihen valittu mies, joten syntyi syrjintäolettama. Myös Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli asetti naisen ensimmäiselle sijalle ja valituksi tulleen miehen viimeiselle sijalle eli viidenneksi.

Viranhaun aikana Hyvinkään seurakunnassa oli kymmenen papinvirkaa, joista vain yhden ylimääräisen papinviran jakoi kaksi naista. Vakinaisissa viroissa ei ollut yhtään naista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat