Kivennäisaineet ja kasvisterolit ehkäisevät sydäntauteja

Korkea kolesteroli, liikakilot ja kohonnut verenpaine ovat kasvava kansanterveydellinen ongelma kaikissa teollisuusmaissa. Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan usean ravintotekijän yhtäaikaisella muutoksella voidaan kuitenkin vaikuttaa tehokkaasti riskitekijöihin.

-Kivennäisaineiden ja kasvisterolien yhdistelmä tehostaa sydäntautien torjuntaa. Se on lupaava keino myös lihavuuden hoitoon, tänään aiheesta Helsingin yliopistossa väittelevä lääketieteen lisensiaatti Timo Vaskonen sanoo.

Vaskosen mukaan nykyiset lääkkeelliset hoitomenetelmät ovat sekä kalliita että tuloksiltaan usein epätyydyttäviä.

Muutoksia voidaan saada aikaan myös liikunta- ja ruokatapoja muuttamalla, mutta pysyvien tulosten saavuttaminen on Vaskosen mukaan usein käytännössä hankalaa. -Perinteisesti lääkärit ja ravitsemustieteilijät ovat yrittäneet saada ihmiset noudattamaan suosituksia. Enemmän sitä ja vähemmän tätä... Näyttää hyvältä paperilla, muttei onnistu käytännössä. Ihmiset syövät joka tapauksessa ihan mitä haluavat.

Vaskonen tietää kokemuksesta, että useimpien mielestä ruokatottumusten täydellinen muuttaminen on aivan liian vaivalloinen projekti. Terveellisen elämän aloittamisen täytyy olla helppoa. Tulevaisuudessa kivennäisaineita ja kasvisteroleja onkin tarkoitus lisätä teollisesti tavallisiin elintarvikkeisiin. -Haitallisista ruoista voidaan saada vähemmän haitallisia lisäämällä niihin hyödyllisiä yhdisteitä. Struumasta päästiin aikanaan eroon lisäämällä jodia ruokasuolaan ja karjanrehuun - ihmiset saivat sitä halusivatpa tai eivät. Tällä tapaa on siis ennenkin kitketty merkittäviä kansantauteja, Vaskonen valistaa.

Yhteisvaikutus edullinen

Kasvisterolien myönteisistä vaikutuksista rasva-arvoihin ja veren kolesterolipitoisuuteen on tehty Vaskosen mukaan suhteellisen paljon tutkimuksia. -Sen sijaan kivennäisaineiden rasvavaikutuksista ja siitä, miten usean ravintotekijän samanaikainen muutos vaikuttaa sydäntautien riskitekijöihin, on ollut saatavissa verrattain vähän tieteellistä tietoa.

Vaskosen mielestä merkittävää on, että kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä voi olla tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan. Vaskosen väitöskirjaansa varten tekemät rottakokeet osoittivat, että kun kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja kasvisteroleja lisättiin ruokaan samanaikaisesti, paranivat koe-eläinten rasva-arvot huomattavasti. Koerotat voivat paremmin ja niillä oli vähemmän sydän- ja munuaisvaurioita.

-Yhdistelmän tehoa kuvaa myös, että sitä saaneet koe-eläimet elivät puolet pidempään kuin tavallista ruokaa syöneet rotat. Kalsiumin lisääminen ruokaan alensi haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta ja lisäsi hyödyllisen HDL-kolesterolin pitoisuutta. Kalsium myös tehosti kasvisterolien kolesterolia alentavaa vaikutusta, Vaskonen kertoo.

Perinteinen resepti hyvään oloon

Vaskosen väitöstutkimus tukee pitkälti perinteisiä käsityksiä terveelliseksi julistetusta ruoasta. Resepti kuulostaa perin tutulta: paljon kasviksia ja hedelmiä, vähän rasvaa ja korkeintaan himpun verran suolaa. -Kasvisteroleita saa kaikista kasviksista, erityisen paljon esimerkiksi soijasta. Kalsiumin lähteenä maitotuotteet ovat tietysti keskeisiä. Magnesiumia ja kaliumia saa hedelmistä, vihanneksista ja täysviljatuotteista, Vaskonen listaa.

Tavallinen suola olisi hänen mukaansa syytä korvata mineraalisuolalla, jossa haitallinen natrium on korvattu kaliumilla ja magnesiumilla.

Kasvisteroleita hyödyntäviä tuotteita on ollut markkinoilla jo vuosien ajan runsaasti. -Suurin osa niistä on kuitenkin varsin rasvaisia kuten margariineja tai kevytlevitteitä. Tekemässämme tutkimuksessa käytetyn tekniikan avulla kivennäisaineiden ja kasvisterolien yhdistelmää voitaisiin lisätä miltei mihin tahansa, vaikkapa leipään, puuroon tai aamiaismuroihin.

Vaskonen paljastaa, että jo lähitulevaisuudessa kauppojen hyllyiltä saattaa löytyä ainakin leipiä ja makkaroita, joihin on lisätty kivennäisaineita ja kasvisteroleja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat