Kirkkoon liittymistä mietitään hartaasti

Tulevia kummeja, vastahakoisia sulhasia, iloisia veronmaksajia, kirkkoon sitoutuneita rippikoululaisia, uskoon tulleita aikuisia, kuoleman läheisyyttä miettiviä ikäihmisiä.

- Kirkkoon liittymisen syyt ovat hyvin monenlaisia, toteaa dosentti Juha Kauppinen.

Kauppinen tutki tamperelaisia, jotka olivat liittyneet evankelisluterilaiseen kirkkoon vuosina 1996, 2001 ja 2006. Postikyselyyn vastasi hieman alle 450 henkilöä, joista Kauppinen haastatteli noin 50:tä.

Haastatteluissa paljastui muun muassa se, että kirkkoon liittymistä mietitään perusteellisesti - useimmiten pidempään kuin kirkosta eroamista.

- En oikein tiennyt mitä pitäisi ajatella, kun eräskin haastateltava kertoi pohtineensa kirkkoon liittymistä 37 vuotta, sanoo Kauppinen.

- Jos on tehnyt joskus periaatteellisen ratkaisun erota kirkosta ja sitten täytyy asiaa miettiä uudelleen, niin onhan se kova paikka, hän toteaa.

Piipahtajia ei ole paljon

Moni liittyy kirkkoon silloin, kun häntä yllättäen pyydetään kummiksi tai kun tuleva puoliso haluaa ehdottomasti kirkkohäät. Vastahakoisesti kirkkoon liittyneen sulhasen jäsenyys ei ehkä kestä kauan, mutta Kauppisen mukaan lyhytaikaisia kirkon jäseniä on selvästi luultua vähemmän.

- Kirkossa piipahtajat ovat äärimmäisen pieni vähemmistö, sanoo Kauppinen.

Nykyinen uskonnonvapauslaki sallii 15-vuotiaan liittyä kirkkoon ilman vanhempiaan. Rippikoulun yhteydessä liittyneet nuoret ovat Kauppisen mukaan hyvin sitoutuneita kirkon jäseniä.

Viitisen prosenttia kyselyyn vastanneista oli ulkomailta palanneita suomalaisia tai maahanmuuttajia. Etenkin Venäjältä muuttavista moni liittyy kuitenkin mieluummin ortodoksiseen kuin luterilaiseen kirkkoon.

- Maahanmuuttajien kohdalla kirkkoon liittyminen on selvästikin osa kotoutumista, arvioi Kauppinen.

Autettuja ja työn arvostajia

Muutamat kertoivat liittymisensä syyksi sen kokemuksen, että he olivat kirkkoon kuulumattomina saaneet apua kirkon perheneuvonnalta tai diakoniatyöltä.

Kauppinen löysi myös pienen ryhmän, jota hän luonnehtii iloisiksi veronmaksajiksi. He eivät itse halunneet osallistua seurakunnan toimintaan, mutta liittyivät jäseniksi tukeakseen arvokkaana pitämäänsä kirkon työtä.

Naispappeuskiista on vuosien varrella johtanut monien eroamiseen kirkosta. Toisaalta Kauppisen kyselyyn vastanneista neljä prosenttia ilmoitti kirkkoon liittymisensä syyksi naispappeuskysymyksen selkiintymisen.

Tyypillisiä kaupunkilaisia

Kirkkoon liittymisen syitä tutkittiin Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Aineisto on pelkästään Tampereelta, mutta tutkijan mukaan tulokset ovat sovellettavissa muihinkin isoihin kaupunkeihin.

- Maaseudulla tilanne on erilainen, siellähän sekä kirkosta eronneita että siihen liittyneitä on vähemmän, arvioi Kauppinen.

Tulosten yleistettävyyttä tukee hänen mukaansa se, että vastaajien ammattijakauma oli hyvin samanlainen kuin tamperelaisten muutenkin. Kirkkoon liittyjien keskimääräinen ikä oli 34 vuotta, vanhin heistä oli 86-vuotias.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat