Kirkkoherra järkyttyi kurdiperheen karkotuksesta

Turussa Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen paheksuu nelihenkisen kurdiperheen yllättäen toteutettua yöllistä noutoa.

Viime kuussa karkotuspäätöksen saanut perhe haettiin maanantaina aamuneljältä Pansion vastaanottokeskuksesta.

- Olen aika järkyttynyt tilanteesta. Kahta kahden vuoden ikäistä lasta sekä heidän vanhempiansa kohdellaan kuin pahimpiakin rikollisia. He ovat ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen hakemaan turvaa ja parempaa elämää, Lehikoinen sanoi MTV:n uutisille.

Seurakunta yritti pitää perheen Suomessa

Seurakunta oli turhaan yrittänyt järjestää vanhempien ja 2-vuotiaiden kaksostyttöjen turvapaikka-anomuksen uudelleenkäsittelyä.

- He pyysivät meiltä apua sen jälkeen kun he olivat saaneet Suomesta kielteisen päätöksen, jonka mukaan heidät palautettaisiin Kreikkaan. Se, mitä me kritisoimme tässä on se, että Kreikan olosuhteet ovat lapsille huonot. Lisäksi vain äidin sormenjälkitunniste löytyi Kreikasta, ei lasten eikä isän. Tässä on vähän lain tulkinnasta kysymys myös, Lehikoinen sanoo.

Poliisi oli saanut määräyksen saattaa perhe reittilennolla Budapestin kautta Kreikkaan, sillä perheen äidin sormenjälki oli löytynyt sikäläisestä Eurodac-tietokannasta. Tietokantaan rekisteröidään muun muassa luvatta EU:n ulkorajan ylittäneiden henkilöiden tiedot.

"Emme ehtineet auttaa"

Seurakunta oli ollut yhteydessä ulkomaalaispoliisiin käännyttämisen ajankohdasta. Se oli ymmärtänyt, että perhettä ei olisi viety pois Suomesta ennen joulua.

- Emme ehtineet tekemään tässä juuri mitään tällä ajanjaksolla, muuta kuin antamaan diakonista ja henkistä apua. Yritimme aloittaa lainoppineiden kanssa heidän tilanteensa kartoittamista.

Kirkkoherra kertoo, että perheellä on pakonsa taustalla suvun aiheuttama uhka.

- Nämä ovat tällaisia kunnia-asioita ja uhkia, mitä siellä taustalla on.

Perheen tulevaisuus näyttää kirkkoherran mukaan huonolta.

- Siellä ei ole viranomaisilla aikaa perehtyä heidän tilanteeseensa. Heillä ei ole siellä myöskään minkäänlaista vastaanottoa tai tukea. Lasten näkökulmasta tässä on suuresta epäinhimillisyydestä kysymys. Kyllä lain tulkinnassa pitäisi ottaa inhimilliset asiat huomioon.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat