Kirkko tuo synnin ja kelkasta pudonneet Poriin

Kuva: Lehtikuva
Porin kirkko (Lehtikuva)MTV3
Julkaistu 28.03.2012 09:00

Varpu Helpinen

varpu.helpinen@mtv.fi

@varpuhelpinen

Suomen evankelisluterilainen kirkko haluaa keskustella siitä, mikä on tänä päivänä syntiä ja heivataanko kelkasta pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle, Herran haltuun. Yksi keskustelun aihe SuomiAreenalla on myös eurooppalaisten uskonnollisuus ja mitä esimerkiksi islamin pelko tekee sille.

Synti - veteen piirretty viiva?

Suuri syntikeskustelu aloittaa kirkon järjestämät keskustelutilaisuudet keskiviikkona 18.7.

Kysymyksiä on paljon: Onko pahalle sanoja, mistä paha tulee, miten pystymme käsittelemään pahuutta itsessämme ja yhteiskunnassa, onko pahan ja hyvän raja kuin veteen piirretty viiva ja joskus vedetty liian yksinkertaisesti tai jopa hätäisesti? Kysymyksiä on paljon, vastauksia niihin etsitään keskiviikkona Eetunaukion lavalla kello 12.15.

Keskustelijoiksi ovat lupautuneet europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, kirjailija Leena Lehtolainen, kolumnisti Jukka Relander ja piispa Björn Vikström sekä juontajaksi kirjailija, pastori Jaakko Heinimäki.

Mikä on työttömän arvo?

Kirkon torstainen keskustelu on otsikon mukaan "Jumala armahtaa, yhteiskunta ei".

Keskustelun lähtökohtana on kristinuskon ydinajatus, jonka mukaan jokainen kelpaa omana itsenään. Mutta mihin esimerkiksi syrjäytyneet nuoret kelpaavat sellaisenaan? Tai ne muut, jotka eivät jaksa kilpailla eivätkä pysty nostamaan työmarkkina-arvoaan?

Nyt yhteiskunnassa ihmisellä tuntuu olevan vain kulutus- ja markkina-arvo, ja kelkasta putoaminen näyttää häpeältä ja omalta syyltä.

Keskustelijat Helsingin piispa Irja Askola ja Turun piispa Kaarlo Kalliala ovat saaneet jo etukäteen pohdittavaksi sen kysymyksen, jättääkö yhteiskunta osan ihmisistä sananmukaisesti Herran haltuun.

Muita vaikutusvaltaisia keskustelijoita ovat ministeri Krista Kiuru (sd), kansanedustaja Annika Saarikko (kesk), kansanedustaja Juha Eerola (ps) ja Rakennusteollisuuden puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

Kiuru on myös kotikuntansa Porin kirkkovaltuuston jäsen, Saarikko ilmoittaa olevansa aktiivinen myös seurakuntaelämässä ja Eerola on entinen haudankaivaja.

Keskustelu käydään torstaina 19.7.2012 kello 12.15. Raatihuoneen puistossa purjeen alla.

Islamin vaikutukset Euroopassa?

Perjantaina EU:iin perehtynyt Yleisradion toimittaja Risto Makkonen isännöi keskustelua jumalallisesta tai jumalattomasta Euroopasta. Hänen mielenkiintoinen keskusteluryhmänsä koostuu metropoliitta Ambrosiuksesta, ministeri Heidi Hautalasta, kansanedustaja, ex-piispa Ilkka Kantolasta ja arkkipiispa Kari Mäkisestä.

Euroopan maailmankatsomus ja vakaumus on paljolti perua kristinuskosta, vaikka samaan aikaan valtiovalta halutaan pitää tunnustuksettomana ja uskonnoista irrallaan. Tarkoitus on keskustella siitä, onko kristinusko yhä merkityksellinen, ja mitä on tapahtunut ja tapahtuu, kun islam on tullut yhä voimakkaammin Eurooppaan. Ja edellyttääkö monikulttuurisuus myös moniuskontoisuutta? Entä onko suvaitsevainen monikulttuurisuus tila, jota tavoitellaan vai ollaanko sitä vain tavoittelevinaan?

Näitä kysymyksiä keskustelun järjestäjä, luterilainen kirkko, on esittänyt keskustelijoille. Tämä tapahtuu siis perjantaina 20.7.2012 kello 12.15 Suomi-Areenan pihalla Antinkatu 2:ssa.

Lopuksi virret jazzina

Samana iltana kello 22 Keski-Porin kirkossa soivat vielä virret jazzina, Porissa kun ollaan. Virsijazz -konsertissa esiintyy jazzmuusikko Jukka Perko yhtyeineen.

Luterilainen kirkko on Suomi-Areenan toinen pääyhteistyökumppani tänä kesänä. Suomi-Areenan järjestelyissä ovat mukana Turun arkkihiippakunta, Kirkkohallituksen toiminnallinen osasto, Kirkon tiedotuskeskus ja Porin seurakuntayhtymä.