Kirjeenvaihtajat kertovat: Matkustajat vierastavat koskettelua ja skannereita turvatarkastuksissa

Moskovan maanantainen terrori-isku on herättänyt viranomaiset eri puolilla maailmaa miettimään, onko tuhoisan pommi-iskun teko lentokentällä vieläkin liian helppoa.

Jo nyt turvatarkastukset ovat monissa maissa hyvin tiukat. Matkustajien mielestä on menty osittain liiankin pitkälle.

MTV3:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo kertoo, että USA:n lentomatkustajia vihastuttavat erityisesti käpälöinti ja liian läpikotainen vartalon tutkiskeleminen.

– USA:ssa on noussut hirveä meteli muun muassa vartaloskannereista, joissa näkyvät alastoman vartalon ääriviivat. Se on täkäläisten mielestä suurin piirtein pornoa. Myös käsin tehtävä tarkastus, eli turvataputtelu, on monen mielestä aivan liian rohkeaa. Siinähän tarkastetaan muun muassa, onko rintaliiveissä kaaritukia. Käynnissä on kaiken kaikkiaan hyvin raju keskustelu siitä, mikä on sopivaa turvallisen lentämisen varmistamiseksi ja mikä on asiatonta ja rikkoo yksityisyyden rajoja.

Sinisalon mukaan mistä tahansa uudesta ja tiukemmasta käytännöstä valitetaan Yhdysvalloissa herkästi. Samalla lentämisen edellytetään olevan todella turvallista. Moskovan iskuista uutisoidessa on puhuttu siitä, miten paljon lentokentillä on edelleen varsin turvattomia alueita.

– Ennen vanhaan saattajat pääsivät lähtöporteille saakka, ja edelleen esimerkiksi lähtöselvityksessä ja matkustajien paluualueella pommi voi aiheuttaa pahaa jälkeä.

Saksassa poliisit jalkautuivat juna-asemille

MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo, että Saksassa turvatarkastukset ovat jo nyt ehkä Euroopan tiukimmat.

– Lisäksi voi melkein sanoa, että aina kun jokin kansainvälinen iso terrori-isku tapahtuu, ensimmäisenä tiukennukset tulevat kaikista Euroopan maista juuri Saksaan.

Poliiseja on lisätty Saksassa viime syksyn terroriuhan jälkeen paitsi lentokentille myös muihin paikkoihin, joissa liikkuu paljon matkalaisia.

– Saksassahan on tehty vuosien saatossa muutama pieni pommi-isku rautatieasemille. Olen itse matkustanut junalla viime kuukausina muutaman kerran ja kiinnittänyt kiinnittää huomiota siihen, että rautatieasemilla on raskaasti aseistettuja poliiseja huomattavasti aiempaa enemmän.

Kaikkea ei Saksassakaan hyväksytä edes turvallisuuden nimissä: käsin tehtävä turvatarkastus ja vartaloskannaus ovat herättäneet vastustusta myös Saksassa.

– Saksalaiset eivät hyväksy sitä ollenkaan. Se menee heidän mielestään liian pitkälle.

Kiinassa poliisit ovat myös ilmassa

Kiinassa sadat miljoonat ihmiset matkustavat parhaillaan hanki maan viettämään uutta vuotta. Tiikerin vuosi vaihtuu jäniksen vuoteen ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ja juhlaa piisaa viikkokausia.

MTV3:n Kiinan kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että terrori-iskuihin on varauduttu Kiinassakin tiukoilla turvatarkastuksilla ja melkein lukemattomilla passin tarkastuksilla.

– Olen joskus laskenut mielessäni, että passi täytyy näyttää kuutisen kertaa, ennen kuin pääsee edes odotushalliin.

Uhkaavia tilanteita on kuitenkin päässyt syntymään.

– Muslimivaltaisilla Uiguuri-alueella on jouduttu tekemään välilaskuja ja pidätyksiä. Eräs Hongkongissa oleva kiinalainen lentokapteeni kertoi minulle sellaisen vahvistamattoman tiedon, että ainakin näillä reiteillä on matkustajien joukossa aina pari aseistettua poliisia.

Sarasteen mukaan Kiinan valtaenemmistö kertoo iskuista ja etenkin niiden yhteydessä tehdyistä pidätyksistä avoimesti ja mielellään.

– Sitä ei sitten tiedä, ovatko asiat niin yksioikoisia kuin annetaan ymmärtää. Eli onko pidätetty todella iskun tekijä vai onko epäilyttävään ainekseen kuuluva iskun tekijäksi väitetty ihminen vain päätetty pidättää ja pistää vankilaan jollain verukkeella.

Lue myös:

    Uusimmat