Kirjailija Petri Tamminen: Kirjat ovat vastalääkettä yksinäisyyteen

AVAn Kirjapiirissä vieraillut kirjailija Petri Tamminen uskoo, että kirjat ovat oivallinen keino paeta yksinäisyyttä – ei niinkään päinvastoin.

Uusimman Rikosromaani-teoksensa kirjoittanut Petri Tamminen, 45, kuvailee itseään kirjailijana alakuloiseksi, hitaaksi ja kärsimättömäksi.

– Hitaus ei valitettavasti takaa laatua, siinä on se valitettava puoli. "Hidas kirjoittaja" kuulostaa aina siltä, että kehuisi itseään, Tamminen kuvaa virne suupieleensä tarttuen.

Kotimaista kirjallisuutta rakastava Tamminen kuvailee olevansa kärsimätön lukijanakin, mutta myös helposti innostuva.

– Pyrin lukemaan kaikki kotimaiset teokset. Itse asiassa en ole missään niin onnellinen kuin lukiessani hyvää kirjaa. Se on yksinkertainen totuus. Ja se että se ihme tapahtuu, että löytyy se uusi paras kirja, on elämys, Tamminen kuvailee.

– On kuin suuri armo, kun joku on saanut ne tunteet sanoiksi, mitä itsekin koko ajan tuntee. Hyvin ja tarkasti sanottu muuttuu ikään kuin omaksi viisaudeksi, hallinnan tunteeksi.

Onko kirja pakoa maailmasta?

Rauhallisella, miellyttävällä puheäänellä puhuva Petri Tamminen tietää, millainen kirja ja lukuelämys häntä itseään puhuttelee.

– Jos kirja ei meinaa vetää, yleensä huomaan että kysymys on siitä, ettei se vastaa kysymykseen miltä tuntuu elää. Ja miksi on niin tärkeää saada vastaus siihen? Siksi koska täällä on niin yksinäistä elää, Tamminen kuvaa.

– Mielestäni kirjat ovat vastalääkettä yksinäisyyteen. Sieltä saa sen ahaa-elämyksen, että olen sittenkin ihan samassa maailmassa toisten kanssa.

Tamminen kertoo, että häntä itseään jäytää pelko siitä, että erilaisten sosiaalisten medioiden ja -välineiden vuoksi ihmiset kokevat, että on hurjan tärkeää olla läsnä koko ajan – tätä myötä kirjat laskettaisiin ikään kuin poissaoloksi tästä hektisestä hetkestä.

– Onko se niin, kun sukellat kirjan maailmaan, oletkin hetken aikaa poissa siitä maailmasta jossa sinun pitäisi olla läsnä? Onko niin, että kirjailijat ovat vastanneet tähän ongelmaan kirjoittamalla esseitä tai ajankohtaisjuttuja ja puhumaan siitä mitä on ja mitä tapahtuu nyt, ettei lukija kokisi olevansa poissa? Tamminen pohtii.

Lue myös:

Katso Kirjapiirin viides jakso: Vieraina Riikka Pulkkinen ja Petri Tamminen

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja