Kirjailija Johanna Sinisalo: Jokaisen pitäisi joskus koettaa löytää sisäinen nomadinsa

Kirjapiirin 13. jaksossa Salattuja voimia -teoksen kirjoittanut Johanna Sinisalo kertoo, miksi vaeltaminen on hänelle tärkeä ja rakas harrastus – ja miksi jokaisen tulisi sitä joskus kokeilla.

Johanna Sinisalo on paitsi kirjailija, myös kokenut ja aktiivinen vuoristovaeltaja ja pitkän matkan patikoija. Uusimpaan kirjaansa Salattuja voimia nainen on yhdistänyt niin proosan kuin faktan niille, jotka haluavat kenties jonain päivänä kokeilla löytää sisäisen nomadinsa. Miksi Sinisalo pitää vaeltamisesta?

– Kirjoittajalle paikallaan istuminen on voimakkaasti elämää hallitseva tekijä, joten harrastuksen pitää olla vapaa-ajalla sellainen, jossa laittaa itsensä fyysisesti likoon. Toinen suuri merkitys vuoristovaelluksella on pään puhdistaminen. Jos ajatellaan, että menisin nyt jonnekin palmurannalle makaamaan lepotuoliin ja ottaisin piña coladan viereen, luulen, että puolen tunnin päästä ajatukseni olisivat taas työasioissa. Kun menee vuoren rinteelle patikoimaan ja joutuu keskittymään sataprosenttisesti siihen mihin laittaa jalkansa seuraavaksi, niin aika mukavasti ne arkihuolet haihtuvat, Sinisalo kuvailee.

Sinisalo ei kuitenkaan pidä harrastustaan mitenkään extremenä.

– Enhän varsinaisesti kiipeile. Minulle ne adrenaliinikicksit eivät ole harrastuksen pointti, vaan monta kertaa käytän itse mieluummin nimeä "jalkaisin matkustaminen", eli eri kulttuureihin tutustuminen ruohonjuuritasolla; liikkuminen paikoissa, joihin ei pääse millään kulkuvälineillä, Sinisalo sanoo.

Vuonna 2000 Finlandia-palkinnon Ennen päivänlaskua ei voi -teoksestaan saanut Sinisalo uskoo ihmisten olevan lajina nomadeja. Kirjailija kannustaakin jokaista kokeilemaan vaeltamista.

– Se on hyvin perimmäinen tarve ihmisessä, joka on vain tukahtunut tällaiseen maanviljelykseen perustuvan, paikalleen jääneen kulttuurirakenteen alle. Olemme jo tehneet maapallosta vakituisten asutusten kattaman niin voimakkaasti, että uusia horisontteja ei löydy kuin hyvin minimaalisessa mitassa. Olen sitä mieltä, että jokaisen pitäisi ehkä joskus kokeilla (vaeltamista), löytyisikö se sisäinen nomadi sieltä. On haltioittavaa nähdä vaikkapa jostain vuoristosolasta maisema, mitä ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt ja tietää, että minä lähden kohta kulkemaan sen halki ja otan sen haltuun hetkeksi aikaa, Sinisalo kuvailee.

Katso Kirjapiirin 13. jakso: Vieraina Johanna Sinisalo ja Vepe Hänninen

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.


AVA

Kuva: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja