Mainos

Kirja-ala luottaa kovan paketin suosioon

Joulusesongin kirjamyynnistä odotetaan tänä vuonna tavanomaista talouden taantumasta huolimatta. Talouden alamäki saattaa jopa vauhdittaa kirjojen myyntiä.

Kirjat ovat säilyttäneet vuodesta toiseen asemansa suosittuina joululahjoina. Suomalaisen Työn Liiton kuukausi sitten teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että kirjoja halutumpia lahjoja ovat vain rakkaus ja hellyys.

– Toivottavasti tämä tulos heijastuu joulukauppaankin. Odotamme kyllä kirjojen joulumyynnin sujuvan viime vuoden tapaan, talouden taantumasta huolimatta, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola ennakoi.

Jaakkolan mukaan tiukka taloustilanne saattaa jopa kasvattaa kirjamyyntiä; ainakin jos on aiempiin kokemuksiin luottaminen.

– Me olemme Kirjakauppaliitossa selvitelleet edellisen laman vaikutuksia kirjamyyntiin ja näyttäisi siltä, että edellisellä kerralla kirjamyynti jopa hienokseltaan kasvoi. Ilmeisesti perinteiset arvot nousevat pinnalle aina silloin, kun rahat ovat tiukoilla. Ei siis tingitä suhteellisen edullisten kirjojen ostamisesta vaan luksuskulutuksesta, Jaakkola pohtii.

Rauhallinen startti

Tämän vuoden joulukauppa on käynnistynyt toistaiseksi maltillisesti, mutta sekin noudattelee viime vuosien kaavaa.

– Kaupan alalla on huomattu ihan yleisesti tällainen kehitys, että jouluostokset jätetään viime tippaan, parille joulua edeltävälle viikolle. Joulusesongin merkitys koko vuoden kirjamyynnille on 20–25 prosentin luokkaa, tosin kaunokirjallisuudessa jopa 40 prosenttia kokonaismyynnistä, Jaakkola huomauttaa.

Finlandiat joulupaketteihin

Myyjä Heli Pelkonen järjestelee korkeita kirjapinoja ja etsii asiakkaiden tiedustelemia kirjoja vielä aika rauhalliseen tahtiin Aleksanterinkadun Suomalaisessa Kirjakaupassa Helsingissä. Päivä päivältä kiihtyvä joulumyynti on nostanut kysynnässä jo muutamat kirjat ylitse muiden.

– Aikuiset ostavat etenkin tämän vuoden Finlandia-voittajaa eli Sofi OksasenPuhdistusta ja lapsille taas valitaan Tatua ja Patua sekä herra Hakkaraista. Tietokirjapuolella taas aika varma valinta tuntuu olevan Tieto-Finlandian voittaja eli Marjo T. Nurmisen Tiedon tyttäret. Sitä monet miehet ostavat vaimoilleen ja tyttärilleen. Historia noin ylipäätään vaikuttaa kasvavalta trendiltä joululahjakirjoissa, Pelkonen pohtii.

Tarkan harkinnan kirja

Helsinkiläinen Heidi Häyrinen selaa huolellisesti esille nostettuja kirjoja ja tunnustaa etsivänsä joululahjaa poikaystävälleen.

– Jotain mafiaan liittyvää aion hänelle hankkia, sillä se aihepiiri kiinnostaa poikaystävää kovasti. Oli pakko vähän kysellä toivomuksia lahjan suhteen, kun miehille on niin vaikea löytää sopivaa lahjaa. Kirja on muutenkin aika riskialtis lahja ostaa, sillä vastaanottaja täytyy tuntea hyvin. En haluaisi antaa lahjan saajalle sellaista vaikutelmaa, että tässä pari kovakantista, sivistäpä vähän itseäsi, Häyrinen naurahtaa.

Heidi Häyrinen toivoo kirjaa lahjaksi myös itselleen. Eikä mitä tahansa kovakantista, vaan sen tietyn uutuuden.

– Selasin tuossa juuri Sinkkuelämän elokuvakirjaa, jonka haluaisin aivan ehdottomasti. Olen suuri fani!

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.