Kilpasyöjä MTV3:n haastattelussa: Yritän syödä 30 hodaria 10 minuutissa

Amerikkalainen Crazy Legs Conti kilpailee syömisessä – ja tänään on kauden huipentuma.

Conti kohtaa maan parhaat kilpasyöjät New Yorkin Coney Islandilla, missä nakkisämpylävalmistaja Nathan’s on järjestänyt kilpailuja 1970-luvulta lähtien.

Contin pitäisi syödä kymmenessä minuutissa niin monta hodaria kuin pystyy. Hänen tavoitteenaan on rikkoa 30:n raja, mikä olisi henkilökohtainen ennätys.

– Olen tehnyt joogaharjoituksia, jotka ovat tuoneet lisää notkeutta, rentoutta ja keskittymiskykyä, Crazy Legs Conti kertoo.

Karsinnoissa Conti sai syötyä tarkalleen ottaen 25,25 hodaria, mikä vei hänet täpärästi finaaliin jo kymmenettä kertaa.

Lajiliitto hallinnoi kisoja

Kilpasyönti on Yhdysvalloissa järjestäytynyt laji, jota pitävät elossa isojen elintarvikeyhtiöiden sponsorirahat.

Kansainvälisen lajiliiton hallinnoimalla ennätyslistalla on yli 150 erilaista sarjaa, joissa syödään kaikkea mahdollista kokonaisista kalkkunoista aina jäätelöön asti.

Alan arvostetuimmat saavutukset tehdään kuitenkin nakkisämpylöillä, missä ylivoimainen ykkönen on ollut Joey “Jaws” Chestnut. Viime vuonna hän söi finaalissa 62 hodaria.

Conti on jäänyt näistä määristä, mutta on täydentänyt uraansa varmoilla suorituksilla muun muassa maissilla, ostereilla ja kanansiivillä. Hänet on myös haudattu elävältä popcorniin.

Conti tunnetaan lajin henkistä puolta korostavista lausunnoistaan.

– Mieli ratkaisee, ei maha, Conti huomauttaa tässäkin haastattelussa.

Oksentaminen on amatööreille

Henkisen kantin lisäksi parhaiden kilpasyöjien fysiikka on lähempänä urheilijaa kuin sohvaperunaa. Vatsalaukun pitää pystyä venymään, elimistön on oltava tasapainossa ja suupalat rakennetaan omilla tekniikoilla.

Esimerkiksi hodarikisoissa Conti on irrottanut sämpylän ja kastanut sen nurinpäin nesteeseen ennen syömistä.

Lajin luonteesta kertoo etenkin hyväkuntoisten naiskilpailijoiden nousu. Heillä on ollut oma sarja hodarifinaalissa viime vuodesta alkaen.

– Uudet naiskilpailijat kehittyvät nopeasti, mutta Sonya “The Black Widow” Thomas on yhä mahtavin, Conti toteaa.

Korealaissyntyinen, lyhyt ja laiha Thomas päihittää suuren osan miehistä yleisissä sarjoissa.

Sääntely tuo turvallisuutta

Lajiliitto painottaa kilpailijoiden turvallisuutta. Vatsalaukkua ei tule venyttää vedellä vesimyrkytysriskin vuoksi, ja tukehtumisvaaran vuoksi kisoissa on lääkintähenkilöstöä.

Lisäksi virallisissa kisoissa suoritukselle on rajattu aika, toisin kuin kirjavin käytännöin järjestetyissä ravintolahaasteissa.

Contin mukaan tavallisinta on polttaa suunsa. Oksentamistakin tapahtuu, mutta ammattilaiset pitävät sitä amatöörien touhuna.

Lajin eettiset ongelmat Conti kuittaa sillä, että ruokaa menee vain vähän hukkaan, ja mässäilyä ovat ne juhlapyhienkin ateriat.

Kilpasyönti näyttäytyy pelissäkin

Contin ura kilpasyöjänä tuli muiden sekalaisten töiden keskelle. Hän on aikaisemmin hankkinut elantonsa muun muassa portsarina, ikkunanpesijänä, taidekoulun alastonmallina ja spermanluovuttajana.

Sittemmin ura kilpasyönnin showmiehenä on vienyt maailmalle ja tuonut pääosan dokumenttielokuvassa.

Kaikki tämä siksi, että hän havahtui jo nuorena koripalloilijana pärjäävänsä paremmin ottelua edeltävässä tankkauksessa kuin kentällä.

Hiljattain Conti ikuistettiin myös lajiliiton julkaisemaan kilpasyöntipeliin, jossa hän on erikoishahmona.

– Pelissä on röyhtäilyä, piereskelyä ja oksentelua. Se on kuin oikeaa elämää, mutta vähemmän sosiaalisesti hyväksyttävää, Conti pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat