Kilpailu yritysten jätteistä tuo ekomaksut asukkaille

Ilmiö on yleistynyt sitä mukaan kun kilpailu jätteistä on kiristynyt.

Jo joka kolmas kunta kerää asukkailtaan jätehuollon järjestämisestä erillistä maksua, jota nimitetään esimerkiksi eko-, hyötykäyttö- tai palvelumaksuksi. Ilmiö on yleistynyt sitä myöten, kun kilpailu jätteistä on kiristynyt.

Varsinkin yritykset etsivät nykyisin jätekuormilleen edullisinta sijoituspaikkaa vaikka naapurimaakunnan puolelta. Kun kaatopaikkamaksuja ei ole varaa korottaa, kuntapohjaiset jätehuoltoyhtiöt kattavat ilmaisia tai tappiollisia toimintojaan perimällä erillisen maksun suoraan asukkailta.

Parhaillaan ekomaksua harkitaan ainakin Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy on esittänyt 12 kunnalle ekomaksua ensi vuoden alusta. Asuinhuoneistoilta maksu olisi arvonlisäveroineen 14 euroa ja vapaa-ajan asunnoilta 8.

Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan viime vuonna ekomaksua perittiin asunnoilta keskimäärin 33 euroa ja mökeiltä 14.

Naapurit edellä

Toimitusjohtaja Tuula Honkasen mukaan Päijät-Hämeen alueelliselle jäteyhtiölle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin ekomaksu, kun jätteiden käsittelymaksutulot ovat käyneet epävarmemmiksi ja samaan aikaan pitäisi satsata uuden kaatopaikan perustamiseen kaksi miljoonaa euroa.

- Naapurialueistamme on Itä-Uusimaa perinyt erillistä jätehuoltomaksua asukkailta viime vuodesta, Kymenlaakso ja Jämsän seutu jo pidempään. Kanta-Hämeen Kiertokapula miettii maksu-uudistusta parhaillaan.

Toimitusjohtaja Honkanen arvelee ekomaksuesityksen menevän lävitse, sillä yhtiön hallintoneuvostossa ajatuksen taakse asettuivat kaikki kunnat ja poliittiset ryhmät. Lahden seudun ympäristölautakunta puolsi maksua tiistai-iltana. Lopullisia kuntien kannanottoja odotetaan lokakuun loppuun mennessä.

Ekomaksun lasketaan tuottavan Päijät-Hämeessä 1,3 miljoonaa euroa, mistä 100 000 menisi järjestelmän ylläpitämiseen.

Tuula Honkasen mielestä tasamaksu on oikeudenmukainen.

- Neuvonta, eko- ja ongelmajätepisteverkosto, pienjäteasemat ja -päivystykset palvelevat samalla tavalla kaikkia talouksia. Jätemaksu vaihtelee sitten jätteiden määrän mukaan.

- Yritykset puolestaan ovat tähän asti rahoittaneet myös ongelmajätepalveluita ja alueellista hyötyjätekeräystä, vaikka palvelut eivät niitä koske.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat