Kiistely ay-jäsenmaksuista jatkuu

Ammattiliittojen maksamat muhkeat vaalituet nostivat kiistan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta. Keskustan veroasiantuntija Mika Lintilä vaatii nyt, että jäsenmaksujen verovähennysoikeus selvitetään perin juurin.

Kyse on merkittävästä summasta: toissa vuonna vähennyskelpoiset jäsenmaksut tiputtivat valtion verotuloja yli 200 miljoonaa euroa. Verotuen osuus ay-jäsenmaksuista on 40%. Asia koskee isoa joukkoa suomalaisista. Keskimääräinen vähennys oli 275 euroa henkilöä kohti.

Kemianliiton puheenjohtaja ja SDP:n puoluehallituksen jäsen Timo Vallittu myöntää, että rivijäsenet saattoivat yllättyä liittojen muhkeista tukipoteista vasemmistopuolueille.

Vallittu kuitenkin uskoo, että rahakohusta huolimatta ammattiliitot jatkavat tukeaan SDP:lle ja vasemmistoliitolle.

Ongelma kiteytyy siihen, että ay-liikkeen jäsenmaksut voidaan vähentää verotuksessa eli viime kädessä veronmaksajat osallistuvat nyt myös puolueiden rahoittamiseen, halusivat tai eivät.

Lintilän mukaan jäsenmaksuissa työttömyysvakuutuksen pitää säilyä jatkossakin verovähennyskelpoisena. Muutoin ay-, työnantaja ja maatalousyrittäjien jäsenmaksujen verovähennysoikeus pitäisi saada ajan tasalle.

Vallittu ei kuitenkaan usko, että jäsenmaksujen verovähennysoikeutta ryhdytään kiristämään.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Kymmenen uutiset 14.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat