Mainos

Kiinalainen aktivisti USA:n huomassa

Kotiarestista paennut kiinalainen demokratia-aktivisti Chen Guangcheng, 40, on Yhdysvaltain hoteissa Pekingissä, kertoivat Chenin tukijat.

Yhdysvalloissa päämajaansa pitävän China Aid -järjestön edustajien mukaan Yhdysvallat ja Kiina käyvät parhaillaan neuvotteluja Chenin asemasta. Kumpikaan maa ei ole virallisesti vahvistanut Chenin pakoa eikä hakeutumista turvaan tiettävästi Yhdysvaltain Pekingin-suurlähetystöön.

Sokea, itseoppinut lakimies Chen on ollut arestissa kotiseudullaan Linyissä Itä-Kiinassa syyskuusta 2010 lähtien, jolloin hän vapautui vankilasta. Chen on muun muassa puolustanut naisten oikeuksia pakkoabortteja ja sterilisaatiota vastaan.

Chen ja hänen vaimonsa pahoinpideltiin vankilasta vapautumisen jälkeen. Chenin mukaan asialla olivat viranomaiset.

— Chenin suosion vuoksi (presidentti Barack) Obaman hallinnon on tuettava häntä tai muuten se on vaarassa menettää uskottavuutensa vapauden ja oikeusvaltion puolustajana, sanoi China Aidin edustaja Bob Fu sähköpostiviestissä uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvalloille tapaus on vaikea, koska ulkoministeri Hillary Clintonin on määrä matkustaa Pekingiin ensi viikolla. Clinton ja valtiovarainministeri Timothy Geithner osallistuvat vuosittaiseen neuvonpitoon strategisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä Kiinan kanssa.

— Tämä on hyvin kuuma peruna molemmille osapuolille, jos käy ilmi että Chen on suurlähetystössä. Tämä on poliittisesti hyvin, hyvin herkkää, kommentoi Kiinan ulkopolitiikan tuntija Zhu Feng Pekingin yliopistosta.

"60 miestä vartioi yötä päivää"

Chen pakeni kotiarestista jo viime viikonvaihteessa. Hänen kotipaikkakuntansa Dongshigu on pitkään ollut kiellettyä aluetta ulkomaisille viestimille ja myös muille vieraille, jotka on kovakouraisesti käännytetty paikkakunnalta pois.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat paikkakuntalaiset suhtautuivat epäluuloisesti tietoon Chenin paosta.

— Kaikki täällä tietävät sokean miehen. Viranomaiset käyttävät paljon poliiseja, liikennepoliiseja ja kyläläisiä pitääkseen häntä silmällä, sanoi asukas, jonka nimeä AFP ei halua paljastaa tämän turvallisuuden vuoksi.

— Yli 60 ihmistä vartioi sokeaa miestä yötä päivää. Ei hän pysty mihinkään pakenemaan.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.