Mainos

Kiina rakentaa rautatien Tiibetistä Nepaliin

Kiina on ryhtynyt rakentamaan rautatietä Tiibetistä Nepalin rajalle, kertovat nepalilaisvirkamiehet. Yhteyden on määrä olla valmis viidessä vuodessa.

Rautatie rakennetaan Tiibetin pääkaupungista Lhasasta nepalilaiseen Khasan kaupunkiin, joka sijaitsee Kiinan ja Nepalin rajalla. Tarkoituksena on vähentää Nepalin riippuvuutta eteläisestä naapuristaan Intiasta ja edistää Kiinan ja Nepalin diplomaattisia suhteita ja kauppaa.

Nepalin pääministerin avustajan mukaan asia oli ollut esillä, kun pääministeri Girija Prasad Koirala tapasi Nepalissa vierailleen kiinalaisvaltuuskunnan.

Nepalilla ja Kiinalla on noin 1400 kilometriä yhteistä rajaa, mutta maiden välinen kauppa on ollut vähäistä kätevien liikenneyhteyksien puuttuessa.

Nepalin suurin kauppakumppani on Intia, joka vastaa yli 60 prosentista Nepalin ulkomaankaupasta. Asiantuntijoiden mukaan uusi rautatieyhteys vähentää Nepalin riippuvuutta Intiasta.

- Kunhan rautatie avataan, se vähentää riippuvuutta Intiasta noin kymmenen vuoden kuluessa. Paremmat yhteydet antavat Nepalille myös mahdollisuuden käyttää hyväkseen Kiinan nopeasti kasvavaa taloutta, arvioi Kathmandun Tribhuvanin yliopiston taloustieteen professori Madhavi Singh Shah.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös ekstra: Kiistanalainen Tiibet

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.