Kiina haluaa talouspakotteet pois

Kiina vetosi tänään Yhdysvaltoihin, jotta se luopuisi kaikista Kiinan vastaisista talouspakotteista.Yhdysvallat rajoitti maiden välistä kaupankäyntiä sen jälkeen kun Kiina tukahdutti voimakeinoin demokratialiikkeen vuonna 1989.

Pakotteet eivät ole omiaan edistämään Kiinan ja Yhdysvaltain välistä taloudellista yhteistyötä ja kaupankäyntiä, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Tang Guoqiang sanoi tänään.
-Yhdysvaltain hallitus tekisi viisaan valinnan luopumalla kaikista pakotteista, Tang totesi.

Yhdysvallat jäädytti vuonna 1989 mm. kaiken asekaupan Kiinan kanssa, keskeytti vientiluototuksen ja veti tukensa Kiinalta kansainvälisissä luottolaitoksissa. Osa pakotteista on jo purettu tai niistä on tehty poikkeamia.

Kiinassa parhaillaan vieraileva ulkoministeri Madeleine Albright sanoi torstaina, että jäljellä olevistakin pakotteista voidaan luopua, jos Kiina puolestaan ottaa Yhdysvaltain näkemykset huomioon eräissä kiistakysymyksissä. Albright sanoi hallituksensa ymmärtävän liike-elämän huolen kauppaa haittaavista toimista puhuessaan amerikkalaisille liikemiehille Pekingissä.

Jiang luennoi Albrightille

Albright nosti esille Yhdysvaltain huolen Tiibetin tilanteesta tavatessaan torstaina Kiinan presidentin Jiang Zeminin. Keskustelun sijasta Jiang intoutui pitämään Albrightille varttitunnin pituisen esitelmän uskontojen historiasta Kiinassa, kertoi ulkoministerin seurueeseen kuulunut amerikkalainen virkamies.

Filosofisessa selonteossaan Jiang tukeutui mm. ranskalaiskirjailija Honoré de Balzaciin, Vanhaan testamenttiin ja kristinuskon alkutaipaleeseen Kiinassa. Samalla hän esitteli Albrightille Kiinan keisarien muinaista asuinaluetta Pekingissä, jossa myös Clintonin tulevan Kiinan-vierailun neuvottelut käydään. Albright luovutti Jiangille Clintonin lähettämän kirjeen, missä tämä kertoi odottavansa innokkaasti ensimmäistä vierailuaan Kiinassa.

Kiina kovana Tiibetin kysymyksessä

Kiina ei osoittanut myötämieltä Yhdysvaltain toivomuksille siitä, että Kiina ryhtyisi neuvotteluihin Tiibetin maanpaossa elävän hengellisen johtajan Dalai Laman kanssa. Kiinan ulkoministeriön edustaja Tang Guoqiang syytti Dalai Lamaa salahankkeiden hautomisesta ja epärehellisyydestä.

-Neuvotteluyhteys keskushallituksen ja 14. Dalai Laman edustajan välillä avautui vuoden 1993 alkupuoliskolla, mutta sitten Dalai Lama katkaisi yksipuolisesti yhteydet, Tang sanoi. Ulkoministeri Albright kertoi torstaina, että hän oli keskustellut pitkään ja intensiivisesti Tiibetistä kiinalaisjohtajien kanssa. Yhdysvallat tunnustaa Tiibetin kuuluvan Kiinaan, mutta vaatii Kiinaa lieventämään otettaan Tiibetistä ja vapauttamaan tiibetiläisiä poliittisia vankeja.

Sekä Kiinan että Yhdysvaltojen edustajat vihjasivat torstaina, että presidentti Clintonin kesäkuisen Kiinan-vierailun aikana keskusteltaisiin myös Taiwanin kysymyksestä. Ulkoministeri Albright sanoi, ettei hän halua ennakoida Clintonin vierailun lopputiedonantoa ja sitä, mitä siinä sanottaisiin Taiwanista tai muista asioista.
-Työstämme parhaillaan näitä kysymyksiä, Albright sanoi.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Tang Guoqiang antoi myös ymmärtää, että maat valmistelevat asiakirjaa, jossa käsitellään maitten suhteita Taiwanin kysymyksen valossa.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat