Mainos

KHO: Veropörssi-lehteä julkaissut yhtiö rikkoi henkilötietolakia

Veropörssi-lehdessä ihmisten verotietoja julkaissut Satakunnan Markkinapörssi -yhtiö toimi korkeimman hallinto-oikeuden mukaan henkilötietolain vastaisesti. Yhtiö keräsi vuosituhannen alkupuolella yli miljoonan suomalaisen verotiedot lehteä varten.

Yhtiö luovutti tiedot edelleen Satamedia-nimiselle yhtiölle, jolta verotietoja sai tilata tekstiviestein.

Korkein hallinto-oikeus otti kantaa siihen, rikkoiko yhtiön toiminta sellaisia lakeja, jotka määräävät henkilötietojen käsittelystä yksityisyyden suojan näkökulmasta. Verotiedot sinänsä ovat julkisia. KHO ei käsitellyt, sitä, onko tietojen julkaiseminen laillista.

KHO katsoi, ettei kertaalleen julkaistuja henkilötietoja saanut yksin julkaisemisen perusteella käsitellä siten kuin yhtiö oli tehnyt. Tietojen käsittely ei KHO:n mukaan ollut yhtiössä tapahtunut toimituksellisessa tarkoituksessa, siten kuin henkilötietolaki edellyttää.

KHO oli pyytänyt päätöstään varten EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisun tietosuojadirektiivin tulkinnasta. KHO kumosi aiemmat Helsingin hallinto-oikeuden ja tietosuojalautakunnan päätökset ja palautti asian tietosuojalautakuntaan uudelleen käsiteltäväksi. KHO:hon hallinto-oikeuden päätöksestä oli valittanut tietosuojavaltuutettu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.