Mainos

KHO: Tiitisen lista pysyy salaisena

Niin sanottu Tiitisen lista pysyy suojelupoliisin kassakaapissa. Korkeimman hallinto-oikeuden tänään antaman vuosikirjapäätöksen mukaan supon ei tarvitse antaa listan tietoja sitä pyytäneelle Nelosen uutisten oikeustoimittajalle Susanna Reinbothille.

KHO kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jolla lista olisi tullut julkiseksi. KHO perusteli ratkaisuaan sillä, että lista on saatu osana tiedustelupalveluiden välistä, luottamuksellista tietojenvaihtoa.

– Näin saadun luottamuksellisen tiedon julkistaminen voi vaikuttaa kielteisesti suojelupoliisin yhteistyötahojen halukkuuteen jatkossa luovuttaa suojelupoliisille tiedustelutietoja, KHO perustelee ratkaisuaan.

Julkisuuslain mukaan asiakirjan olisi voinut luovuttaa vain, jos olisi ilmeistä, että luovuttaminen ei vaaranna valtion turvallisuutta.

Supo sai Tiitisen listaksi nimetyn asiakirjan 1990. Siinä uskotaan olevan yli kymmenen sellaisen suomalaisen nimet, joilla väitetään olleen yhteyksiä Saksan demokraattisen tasavallan tiedustelupalveluun Stasiin.

Reinbothin mielestä Tiitisen lista on relikti, historiallinen jäänne, jonka julkistaminen olisi palvellut Suomen lähihistorian kipeiden kohtien käsittelyä. Hänestä listalle joutuneiden olisi myös kohtuullista saada tietää asiasta.

Helsingin hallinto-oikeuden 2008 antaman päätöksen mukaan tiedon antaminen asiakirjasta ei vaaranna valtion turvallisuutta, koska sen luovuttanut maa ei nimenomaisesti ollut kieltänyt julkaisemista eikä julkaiseminen ajan kulumisen vuoksi enää vahingoita suojelupoliisin kansainvälisiä toimintaedellytyksiä.

KHO on ottanut listan julkistamiseen kantaa myös 2003, jolloin se ei suostunut MTV:n uutisten rikostoimittajan Jarkko Sipilän vaatimukseen listan julkistamisesta.

KHO:n ratkaisun tekivät hallintoneuvokset Esa Aalto, Kari Kuusiniemi, Sakari Vanhala, Riitta Mutikainen ja Alice Guimares-Purokoski.

Lue koko tuomio

Katso Jarkko Sipilän raportti

Katso Jarkko Sipilän raportti ja professori Henrik Meinanderin kommentit (Huomenta Suomi 12.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.