Kevään ensimmäinen käynti mökillä

On taas se aika vuodesta jolloin ensimmäinen käynti mökillä on monelle ajankohtaista. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun lähtee mökille ensimmäistä kertaa talven jälkeen?

Tarkasta ihan ensimmäiseksi ettei mökillä ole käynyt luvattomia vieraita. Jos niin on käynyt, älä siivoa, vaan ota välittömästi yhteyttä poliisiin ja sitten omaan vakuutusyhtiöösi. Jos mökillä ei ole murtohälytystä, on tässä vaiheessa korkea aika hoitaa asia kuntoon.

Katso ettei vesikatto ole vaurioitunut lumesta tai jäästä. Katso myös onko kova tuuli särkenyt ikkunoita tai muita paikkoja. Sitten on hyvä puhdistaa sadevesikourut ja –syöksyt roskista. Tarkasta savuhormit ja kutsu tarvittaessa nuohooja.

Ulkona sijaitseva sähkökeskus on seuraava tarkistuksen kohde. Jänikset ovat voineet jyrsiä kaapeleita tai kaappi on saattanut kastua. Sähkökaapin voit kuivattaa pitämällä ovea auki, mutta jos kaapelit ovat vaurioituneet, ota yhteys sähköasentajaan.

Mökissä on kylmää ja kosteaa

Aloita tuulettamalla mökki kunnolla. Vie tekstiilit ulos tuulettumaan ja siivoa paikat perusteellisesti. Hiiret ovat voineet asustella mökissä talven yli paikkoja sotkien.

Kun aloitat mökin lämmittämisen, tee se varovasti ja pikkuhiljaa. Liian raju ja nopea lämmittäminen voi särkeä kylmää hormia ja takkaa. Vanha konsti polttaa ensin vähän sanomalehtipaperia, on hyvä tapa aloittaa lämmittäminen.

Älä kytke televisiota tai radiota päälle heti. Mökin pitää kuivua ja lämmetä muutaman tunnin ennen kuin elektroniikan kytkee päälle.

Tarkasta myös vesi- ja viemärijärjestelmä. Jos pakkanen ja routa ovat vaurioittanut järjestelmää, ja korjauksia on tehtävä, pitää ottaa huomioon haja-asutusalueiden jätevesiasetus, joka myös vanhoissa mökeissä aiheuttaa toimenpiteitä.

Pihatyöt eivät lopu kesken

Kun olet nauttinut tulokahvit ja aloittanut saunan lämmittämisen, on pihan tarkastuksen/kunnostuksen vuoro. Siisti polut ja piha haravoimalla lehdet ja risut. Kunnosta vene ja laituri ja tyhjennä PuuCee. Kunnosta kukkapenkit ja komposti. Tarkista pihakalusteiden kunto. Älä unohda pihaystäviäsi - lintuja - eli puhdista ja kunnosta linnunpöntöt.

  • Lähde: Jouko Taskinen
  • Vapaa-ajan Asunnot ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja