Mainos

Keskusta riehaantui heti SK:n paljastamasta kuntakartasta

Keskustapuolue kiirehti heti tyrmäämään uusimmat tiedot kuntien pakkoliitoksista. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi vakuutti keskustan tekevän kaikkensa hankkeen kaatamiseksi. Suomen Kuvalehti julkaisi tänään valtiovarainministeriön laatiman Suomen uuden kuntakartan, jossa Suomeen jäisi vain reilu viidesosa nykyisistä kunnista.

- Me teemme kaikkemme kuntauudistuksen kaatamiseksi. Se on järjetön ja ihmisten arkielämälle vieras. Keskusta tunnistaa uudistusten tarpeet, mutta hallituksen suunnitelmat johtaisivat katastrofiin. Uudistukset on tehtävä asiantuntijoita, kuntalaisia ja kuntien päättäjiä kuullen ja laajapohjaisella parlamentaarisella valmistelulla niin, että myös oppositio pääsee mukaan työhön, Kiviniemi lataa medialle lähettämässään tiedotteessa.

Kiviniemen mukaan palvelut ja työpaikat keskitetään suuriin, pääosin Kokoomuksen ja Sdp:n johtamiin keskuskaupunkeihin ja Suomi ja suomalaiset jaetaan tietoisesti menestyjiin ja häviäjiin.

- Valot uhkaavat sammua maaseudulta ja maakunnista, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemen mukaan kokoomuslaisen kuntaministerin Henna Virkkusen ajama uudistus ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon.

- On hyvä, että hallituksen suunnitelmat tulivat julkisuuteen jo ennen presidentinvaaleja. Nyt myös presidenttiehdokkaat pääsevät ottamaan kantaa asiaan, Kiviniemi sanoo.

"Hallitus unohti lupauksensa"

Myös entinen kuntaministeri, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) kiirehti tyrmäämään uuden kartan.

- Kartta ei anna vastausta yhteisesti todettuihin tulevaisuuden perusongelmiin, jotka koskevat erityisesti kuntataloutta sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Samaan johtopäätökseen ovat päätyneet myös alan asiantuntijat, joiden mielipiteille ei ole annettu arvoa, Tölli sanoo tiedotteessaan.

Tölli pitää täysin selvänä, että noin 260 kunnan lakkauttaminen ei onnistu ilman kuntien pakkoliitosvyöryä. Hän muistuttaa hallituspuolueita kunnille annetusta lupauksesta.

- Hallituksen vastatessa keskustan kuntauudistuksesta tekemään välikysymykseen kuntaministeri Virkkusen lisäksi jokainen hallituspuolue vakuutti, ettei kuntauudistusta toteuteta kuntien pakkoliitoksilla tai taloudellisilla pakotteilla. Tästä huolimatta kuntaministeri ei ole vuodenvaihteen jälkeen antamissaan lausunnoissa sulkenut pois pakkoliitosten mahdollisuutta, Tölli sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.