Mainos

Kesämökin siivousvinkit

Juhannuksena tuhannet suomalaiset suuntaavat kesämökeille loman viettoon. Puhtaassa ja siistissä mökissä kelpaa lomailla, eikä yllätysvieraita tarvitse pelätä. Näillä vinkeillä saat nuhjuisenkin kesämökin kiiltämään!

Viiruttoman kirkkaat ikkunat

Kevään jäljiltä ikkunat ovat usein räntä- ja vesisateen piiskaamat ja pilkkuisen harmaat. Onneksi ikkunat saa puhtaaksi ihan tavallisella astianpesuaineella. Panosta hyvälaatuiseen ikkunankuivaimeen ja nukkaamattomaan rättiin.

Kiinteä lika lähtee lasipinnoista varovaisesti raapalla. Lasissa olevia maali- ja kyllästysainetahroja voi yrittää poistaa liuottimilla. Jos ikkunapinta on hyvin likainen, se tulee huuhtoa ennen pesua, jottei pinnalla oleva lika naarmuta lasipintaa.

Tee sitten astianpesuaineesta laimea liuos lämpimään veteen. Pese ikkunanpinnat runsaalla pesuliuoksella ja nukkaamattomalla ikkunanpesimellä tai mikrokuitupyyhkeellä. Kuivaa valuva pesuvesi ikkunankuivaimella. Muista kuivata kuivaimen kumiosa vetojen välillä.

Riittävä pesuliuoksen määrä ja oikea kulma ikkunapintaan nähden takaavat putipuhtaan tuloksen.

Älä pese ikkunoita suorassa auringonpaahteessa, koska pesuliuos pääsee silloin helposti kuivumaan ikkunan pintaan ja lopputulos jää epätasaiseksi. Puhdista ikkunanpesun yhteydessä myös verhot, sälekaihtimet ja ikkunan puitteet.

Kylpyhuone kondikseen

WC-pönttö saattaa putkiremontin jäljiltä näyttää ruosteiselta. Värjäymien ja kalkkijälkien poistaminen kylpyhuone- ja wc-tiloista hoituu happamalla puhdistusaineella, esimerkiksi KiiltoCleanin geelimäisellä Vesperillä tai Kiilto Kylpyhuonespraylla.

Levitä hapan puhdistusaine saostumien päälle ja anna aineen vaikuttaa 5 – 10 minuuttia. Voit tehostaa vaikutusta laittamalla puhdistusaineen päälle kostean pyyhkeen tai paperin, jotta aine ei pääse kuivumaan tai valumaan pois. Hankaa pintaa varovasti sopivan pehmeällä hankaussienellä tai harjalla. Huuhtele ja kuivaa pinta.

Jos pinta ei puhdistu happamalla puhdistusaineella, saattaa se olla rikkoutunut ja saostuman väri on voinut painua materiaaliin niin, ettei se enää lähde irti. Saumat kannattaa kastella ennen puhdistamista, jotta puhdistusaine ei pääse niitä pahasti syövyttämään. Pintojen kuivaaminen ja happaman puhdistusaineen käyttö kerran kuukaudessa ehkäisevät saostumien syntymistä.

Maalatulle pinnalla astianpesuainetta

Onko mökkisi maalatuissa sisäseinissä pinttynyttä likaa? Tähän ongelmaan auttaa vesi ja astianpesu- tai yleispuhdistusaine. Tarkista ennen vesipesua, kestääkö maalattu pinta vettä. Pese maalitahrat pois pesuaineella.

Laminaattilattia puolestaan kaipaa välillä käsittelyä esimerkiksi Kiilto Laminaatti-pesuaineella. Älä pese laminaatteja luonnonsaippuoita sisältävillä puhdistusaineilla.

Harmaantuneen ja pinttyneen laminaattilattian pesuun taas soveltuu hyvin Kiilto Laminaatin Voimapesu.

Remonttireiskan pelastus

Jos mökkisi klinkkerilaatoilla on vedestä jääneitä kalkkijälkiä tai sementtipohjaisista tuotteista muodostunut "huntu" päällä, toimi seuraavasti: kastele lattia vedellä. Levitä sen jälkeen hapan pesuaine, Kiillon tuotteista esimerkiksi Kasperi tai Kiilto Laattapesu, ja hankaa lattiaa karkealla muovikuituisella pesimellä. Huuhtele. Mikäli kaikki jäljet eivät lähteneet, toista käsittely.

Neutaraloi lattia vielä yleispuhditusaineella.

Jos kipsi- ja sementtipöly ovat syntyneet remontissa, käytä heikosti hapanta tuotetta, esimerkiksi Kiilto Remonttipesua. Se on omiaan irrottamaan sementtipölyä, mitä kertyy helposti rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä.

Ällöttävän rasvan ja haitallisen homeen selättäjä

Jos mökkikeittiössä on yhtään laattaseinää, pinttyy siihen helposti kokkaamisen jäljiltä rasvaa. Kylpyhuoneen laattasaumoissa taas saattaa lymytä homeitiöitä.

Jynssää laattoihin ja saumoihin pinttynyt rasvalika voimakkaasti emäksisellä puhdistusaineella (pH 12).

Home lähtee puolestaan hypokloriittipohjaisella puhdistusaineella, joka tappaa homepöpöt. Sellaista on esimerkiksi Kiilto Kodin Klorite sekä Kiilto Homeenpoistaja.

Muista klooripohjaista pesuainetta käyttäessäsi tehdä laimennos viileään veteen. Käytä suojakäsineitä, suojaa vaatteesi ja silmät roiskeilta. Pesemiseen käytä karkeaa pesintä.

Lasten tuhrimat pinnat puhtaaksi

Lasten sotuilta ei säästytä mökilläkään. Kynän- ja tussinjälkien poistamista voi kokeilla varovasti esimerkiksi ksyleeni-nimisellä liuottimella. Mikäli se ei auta, jälkiä ei todennäköisimmin saa pois millään. Silloin jäljet ovat imeytyneet maton pinnan sisään.

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Kiilto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.