Mainos

Kesä houkuttelee suomalaiset elokuviin

Kesästä on tulossa Suomessa yhä suositumpi elokuvasesonki. Katsojamäärät ovat lisääntyneet koko 2000-luvun, eikä nousulle näy loppua.

Finnkinon ohjelmistopäällikön Toni Lähteisen mukaan kesä on päihittänyt talven Suomessa Hollywood-hittien ansiosta. Kansainväliset menestyselokuvat sijoitetaan suuressa maailmassa kesäkuukausille, ja toisin kuin ennen, ne tulevat ensi-iltaan samana päivänä myös täällä.

- 1990-luvun lopulla ei meinattu saada kesälle isoja ensi-iltoja mitenkään. Silloin ei myöskään uskallettu tuoda maailman ensi-iltoja meillä näytille samaan aikaan kuin muualla. Nyt tilanne on muuttunut, Lähteinen kertoo.

Suosituimmat elokuvat sijoitetaan ensi-iltaan kesällä, koska ihmisillä on silloin eniten aikaa.

- Kun talvella katsojia on arkena noin 30 prosenttia ja viikonloppuna 70 prosenttia, kesällä tilanne tasoittuu. Lisäksi loma-aikaan voidaan käydä elokuvissa vaikka aamupäivällä.

Keskiviikkona ensi-iltaan?

Keskiviikoksi sijoitetaan nykyään erityisesti niin sanottuja event-elokuvien ensi-iltoja, jotka ovat tapahtumia jo itsessään. Koska niitä on eniten kesällä, keskiviikkoensi-illat lisääntyvät nimenomaan kesällä.

Keskiviikko voi olla tulevaisuudessa perjantaita tärkeämpi elokuvapäivä muulloinkin.

- Finnkinossa on mietitty, että jos keskiviikkona tulevat elokuviin ne, jotka haluavat rynnätä katsomaan filmin jo sen ensi-iltapäivänä, perjantaille ja lauantaille jää enemmän tilaa muille. Näin saadaan nostetuksi arjen osuutta, jolloin jakkaroita on enemmän tyhjinä kuin viikonloppuna.

Tanskassa siirryttiin vuoden alussa torstaiensi-iltoihin. Suomessa odotellaan naapurimaan kokemukset arkiensi-illoista, ennen kuin asiasta päätetään.

Sinkkuelämää avasi filmikesän komeasti

Elokuvakesä pyörähti tänä vuonna käytiin tavanomaista näyttävämmin. Sex and the City - Sinkkuelämää 2 tuli ensi-iltaan kesäkuun alussa.

Kesän seuraava kassamagneetti on ylihuomenna ensi-iltaan tuleva Twilight - Epäilys (The Twilight Saga: Eclipse). David Sladen ohjaama filmi on jatkoa Stephenie Meyerin luomana kirjasarjanakin tunnetulle vampyyrisaagalle.

Muita kesän isoja hittejä ovat Toy Story 3 ja viimeinen Shrek-elokuva, 3d-filmi Shrek ja ikuinen onni (Shrek Forever After.) Se voi olla Lähteisen mukaan jopa koko vuoden katsotuin elokuva.

Itse Lähteinen odottaa eniten Inception ja Khight and Day -elokuvien ensi-iltoja. 16. heinäkuuta valkokankaille tulevaa James MangoldinKhight and Daytä tähdittävät Tom Cruise ja Cameron Diaz. Yön ritari -elokuvasta tutun Christopher NolaninInception tulee ensi-iltaan 23. heinäkuuta. Sen pääosassa nähdään Leonardo DiCaprio.

Koulut alkavat nuorisoelokuvalla

Loppukesän ainoat kotimaiset elokuvat ovat 6. elokuuta ensi-iltaan tuleva 3d-filmi Muumi ja punainen pyrstötähti ja 13. elokuuta valkokankaille saapuva Sisko tahtoisin jäädä.

Maria Lindbergin ohjaaman uuden Muumi-elokuvan materiaali on muokattu kolmiulotteiseksi Japanissa. Tunnussävelmän säveltää islantilainen Björk.

Marja Pyykön ohjaama Sisko tahtoisin jäädä on Lähteisen mielestä pitkästä aikaa hyvä kotimainen nuorisoelokuva.

- Lisäksi se sopii kesään ja koulun aloitusaikaan kuin nakutettu.

Millaisia elokuvia Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen ja Matila & Röhr -tuotantoyhtiön tuottaja Ilkka Matila katsovat kesällä? Kuuntele haastattelut tästä: ja .

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.