Mainos

Kenraali: Venäläisten maanhankinta turvallisuusriski

Strategisesti merkittävien maa-alueiden myymistä ulkomaalaisille tulisi rajoittaa lainsäädännöllä, vaatii prikaatikenraali evp Hannu Luotola. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi raja-alueet sekä tele- ja tietoliikennemastojen ja varuskuntien lähialueet.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan venäläiset liikemiehet ovat ostaneet maata tele- ja tietoliikennemastojen välittömästä läheisyydestä. 45 minuuttia -lähetys kertoo asiasta laajemmin tänään klo 20 alkaen.Hämeen rykmentin entisen komentajan ja pääesikunnassakin työskennelleen Luotolan mukaan tällaiset maakaupat ovat kriisiaikoja ajatellen turvallisuusriski.

- Tuskin ne nykyiset myyjät tällaista kriisiä miettivät. Eivät varmaan mieti myöskään huoltovarmuusasioita mahdollisen kriisin tullessa, Luotola toteaa.

Pitäisikö miettiä?

- Ilman muuta Suomen pitäisi olla koko ajan tietoinen omasta huoltovarmuudestaan ja mahdollisesta kriisivalmiudestaan. Se on pitkäjänteistä suunnittelua, kenraalikuntaan kuuluva Luotola sanoo.

Euroopan unioni on Luotolan mukaan tuonut Suomelle paljon hyviä asioita, mutta huoltovarmuuskysymyksissä jokainen kansallisvaltio on yhä oman onnensa nojassa.

Maan myyjillä ei asiantuntemusta

Luotola asuu Saarijärven Lannevedellä. Saarijärvellä on käyty viime kuukaudet vilkasta keskustelua ulkomaalaisten maakaupoista, kun 45 minuuttia -ohjelma paljasti viime marraskuussa Kremliin kytkeytyneen venäläisliikemiehen hankkineen maata Saarijärveltä. Sama liikemies on hankkinut maata myös Sastamalasta tele- ja tietoliikennemastojen läheisyydestä.

Luotola moittii lainsäädäntöä, joka antaa kuntien virkamiehille valtuudet myydä maata ulkomaiseen omistukseen strategisesti tärkeiltä alueilta.

-Villiä ostamista ja myymistähän tämä tarkoittaa. Kyllä tällaisen isänmaan kappaleen myynti pitäisi oikeastaan olla valtion sääntelemää touhua. Pienen kunnan virkamieskunta asetetaan kohtuuttomien vaatimusten eteen, kun he joutuvat selvittämään tällaisten maailmanlaajuisten osto-organisaatioiden taustoja ja laillisuutta. Kyllä siinä tarvittaisiin asiantuntemusta ihan valtakunnan tasolla, Luotola sanoo.

Kulissien takana venäläisten maakaupat ovat viime aikoina puhuttaneet kenraalikuntaa.

Puolustusministeriö sanoutuu prikaatikenraali Luotolan esittämästä ajatuksesta, jonka mukaan venäläisille tehtävät maakaupat vaarantavat maan turvallisuutta.

- Väite on erikoinen. Puolustusvoimien näkökulmasta venäläisten maanostajien kaupat eivät ole uhka eikä asiasta ole perusteita olla huolissaan, puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.