Kempeleessä juhlittiin talkoilla rakennettua esteetöntä siltaa – pyörätuolilla liikkuva Virpi joutui pettymään pahasti

Kempeleessä avattiin talkoovoimin rakennettu esteetön silta – Kakkukahvit järjestettiin kuitenkin kierreportaiden päässä yläkerrassa 2:36
Kempeleessa järjestettiin uuden sillan kunniaksi avajaiset.

Sillan avajaiset Kempeleessä saivat liikuntarajoitteisen pettymään pahasti. Kyläyhdistys on äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Kempeleessä avattiin tällä viikolla kuntalaisten suosimalle Vihliuodon luontopolulle täysin uusi, esteetön silta.

Silta syntyi talkoovoimin seitsemän aktiivisen kyläläisen toimesta. Kyläläiset miettivät, että asiaa pitäisi juhlistaa, olihan polulle rakentunut varsin hyvältä näyttävä uusi väylä.

Kyläyhdistys päätti kutsua paikalle kyläläisiä sillan avajaisnauhan leikkaamiseen, ja kakkukahveille.

Kutsuvierastilaisuuteen ilmoittautui 30 ihmistä, johon kuului paikallisia kempeleläisiä kyläläisiä, virkamiehiä ja viranhaltijoita.

Vihiluodon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Niskanen tuumi, että vieraslistalta puuttui kuitenkin esteettömästä sillasta hyötyvät, pyörätuolilla kulkevat ihmiset.

– Ottamalla yhteyttä paikalliseen tahoon, saatiin paikalle sitten invalidiyhdistyksen ihminen, jolla oli mukana avustaja. Niskanen kertoo.

"Kysyin, että onko rakennuksessa ollenkaan hissiä"

Oulun Invalidien Yhdistyksen jäsen Virpi Sillanpää-Posio saapui paikalle innokkaana. Paikallinen luontopolku on hänelle lähellä sydäntä.

– Luontopolku on ihana, ja olen kulkenut siellä paljon, Sillanpää-Posio kuvailee.

Kyläyhdistys huomasi, että vieraslista oli venynyt noin 60 hengen kokoiseksi, ja kahvittelupaikkaa jouduttiin muuttamaan. Matti Niskasen tietoon ei ollut tullut tällöin tietoon, että paikalla olisi yhtään liikuntarajoitteista vierasta.

Viereisessä rakennuksessa järjestetty kahvittelupaikka muuttui täten alakerrasta yläkertaan. Sillanpää-Posio tiesi, että asia tietäisi hänelle ongelmia.

– Kysyin, että onko tässä rakennuksessa ollenkaan hissiä. Ei ollut. No sehän tarkoitti sitä, että en minä sinne pääse.

Lopputuloksena esteettömän sillan avajaisten ainoa pyörätuolilla kulkenut juhlistaja jäi avustajansa kanssa alakertaan. Hänelle järjestettiin tarjoilu alakertaan, mutta se ei häntä miellyttänyt.

– Tuntui tosi typerältä ja ulkopuoliselta katsella, kun ihmiset astelivat yläkertaan kierreportaita pitkin. Avustaja haki minulle ylhäältä kahvikupin ja kakkupalan, jonka söin sitten yksin nurkassa.

Kun juhlanauha leikattiin, sai Sillanpää-Posio testata ensimmäisenä sillan. 

Sillanpää-Posio halusi jakoi pettymyksensä Facebookissa, ja se on saavuttanut kosolti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

"Me pyydetään suuresti anteeksi tätä"

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Niskanen on harmissaan tapahtuneesta. Hän kertoo, että asiassa oli mukana huonoa tuuria.

– Me olimme valmistautuneet 30 kutsuvieraaseen. Paikalle tulikin enemmän ihmisiä, ja alakerrasta loppui tila. Alkuperäislistalla ei ollut yhtään pyörätuolia käyttävää ihmistä, mutta olisihan se pitänyt ymmärtää, että sieltä saattaa vielä joku sellaisella tulla. Kahvit järjestettiin sisällä, koska ulkona oli epävakaa keli kokoontumisen ajan. 

– Oli todella harmi, että hän joutui jäämään pois tästä yhteisestä kahvitilaisuudesta, Niskanen selittää.

Kyläyhdistys on valittu aikoinaan Kempeleen vammaisystävällisimmäksi toimijaksi. Niskanen onkin erityisen pahoillaan aiheuttamastaan mielipahasta.

– Me pyydetään suuresti anteeksi tätä. Meillä on tarkoitus järjestää uudet kakkukahvit sovinnon merkiksi.

Niskanen ja Sillanpää-Posio ovat molemmat yhtämieltä kuitenkin siitä, että silta on hieno ja tulee tarpeeseen.

– Silta ja esteetön luontopolku hieno, sitä ei voi yhtään moittia, Sillanpää-Posio kertoo.

– Vaikka tällainen kömmähdys tapahtuikin, minä toivon että ihmiset ajattelesivat tätä siltaa hyvällä. Tällainen saatiin tehdä, ja siihen tarvittiin monien talkoolaisten apua, Niskanen päättää.

Juttua korjattu 16.8. kello 18.40: Sillanpää-Posio on Oulun invalidien yhdistyksen jäsen. 

Lue myös:

    Uusimmat