Mainos

Kemira Pigments pääsi mustalta listalta

Porissa sijaitseva Kemira Pigments Oy, entinen Kemira Oy Vuorikemia, on päässyt pois Itämeren suojelukomission "mustalta listalta". Lista nimeää Itämerta pahiten saastuttavat kohteet, ns. hot spotit.

Kemira Pigments on vähentänyt päästöjään siinä määrin, että tänään Turussa kokoontunut Itämeren suojelukomission seurantatyöryhmä (HELCOM PITF) totesi yhtiön täyttävän Itämeren suojeluvaateet ja pääsevän näin pois hot spot-listalta.

Kemiran ohella listalta poistettiin Kaliningradissa toiminut, tuotantonsa lopettanut sellu- ja paperitehdas. Alunperin 132 kohdetta sisältänyt saastuttajien lista on nyt lyhentynyt 115:n, jonka kohteista Suomessa edelleen kymmenkunta. Teollisuuslaitosten ohella komissio listaa suomalaisiksi, Itämerta pilaaviksi tekijöiksi saaristossa harjoitettavan kalastuselinkeinon.

Seurantatyöryhmän puheenjohtaja Göte Svensson oli varsin tyytyväinen Itämeren suojelun edistymiseen. Vuonna 1992 alkaneen ohjelman aikana Itämeren ympäristössä on investoitu mm. teollisuuslaitosten parannustöihin jopa oletettua nopeammassa tahdissa. Svensson tähdensi, että suojeluohjelma kestää silti alkuperäisen suunnitelman mukaan vuoteen 2010. Ruotsalaisen puheenjohtajan mielestä Itämerelle ei vielä ole aiheutettu täysin korjaamatonta vahinkoa, mutta tilanteen paraneminen vie kauan aikaa.

Itämeren suojelukomission pääsihteeri Tapani Kohonen muistutti myös, että esimerkiksi Itämerta vaivaavaa sinileväongelmaa tuskin saada kovin helposti kuriin. Ravinteiden ylimäärä kiertää ekosysteemissä ja leväilmiö vahvistaa itse itseään.

-Levän torjunnan kannalta olisi hyvä jos kesästä tulisi mahdollisimman kylmä, tuulinen ja pilvinen, Kohonen totesi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.