Mainos

Kemiläisnainen voitti arpakiistassa

Kemiläisnainen voitti Veikkauksen arpakiistan hovioikeudessa. Nainen kuoli ennen oikeuden päätöstä.

Oy Veikkaus Ab joutuu maksamaan kemiläisnaisen kuolinpesälle Onnensanat-arvan päävoiton 67 275 euroa korkoineen. Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut Kemi-Tornion käräjäoikeuden syyskuista tuomiota, joka syntyi raaputusarvan A- ja R-kirjainten tulkinnasta.

Nainen, kolmen lapsen äiti, kuoli 13. huhtikuuta, ja hänen kuolinpesänsä jatkoi oikeudenkäyntiä. Korot nostavat Veikkauksen maksutaakkaa huomattavasti. Kiistanalainen arpa oli ostettu joulukuussa 2001. Korkolain mukainen, noin kymmenen prosentin korko 67 275 eurosta (400 000 markasta) kuluneen kahden ja puolen vuoden ajalta on liki 17 000 euroa.

Naisen asianajajan Mikael Henrikssonin mukaan oikeudenkäynnit Veikkausta vastaan ovat harvinaisia, ja niiden voittaminen vieläkin harvinaisempaa.

- Kaksi aiempaa juttua kääntyi ylemmissä oikeusasteissa Veikkauksen voitoksi. Nytkin Veikkauksella on mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, Henriksson sanoo.

Toinen Tampereella ostettua Onnensanat-arpaa koskeva riita-asia ratkottiin kuluttajavalituslautakunnassa viime vuonna. Myös lautakunta päätyi arvanostajan kannalle Veikkausta vastaan.

Epäselvää arpaa muutettiin

Veikkaus muutti tulkinta-ongelmien jälkeen arvan kirjasintyyppejä selvemmiksi ja Onnensanat-arpa on edelleen sen tuotelistalla. Arvassa pelaaja raaputtaa esiin omat kirjaimet. Mikäli kirjaimista muodostuu alla olevaan sanaruudukkoon vähintään kolme sanaa, alkavat voitot juosta.

Kymmenen sanaa oikeutti vuonna 2001 silloiseen 400 000 markan päävoittoon. Kemiläinen nainen katsoi yhden oman kirjaimensa A:ksi ja sai sen avustuksella ruudukkoon kaikkiaan 11 sanaa. Myös myyjä tulkitsi kirjaimen samoin, kuten lukuisat muutkin ihmiset.

Veikkauksen mukaan kyse oli R-kirjaimesta, mitä osoitti sekin, että naisen tulkinnalla arpaan tuli peräti 11 sanaa. Epäselvyyden aiheutti se, että kyseisen arpaerän omissa kirjaimissa ja ruudukon kirjaimissa käytettiin eri kirjasintyyppiä. Ruudukossa A:t ja R:t erottuivat selvästi toisistaan, mutta omissa kirjaimissa erottelu jäi enemmänkin arvailuksi.

Naiselle vertailu omien kirjainten osalta ei ollut edes mahdollista, koska hänen arpansa antoi niihin kyseisistä kirjaimista vain toisen. Käräjäoikeus ratkaisi asian arvan peliohjeiden mukaan. Pelaaja noudatti niitä ja löysi arvastaan 11 sanaa. Sanojen määrällä ei oikeuden mielestä ollut merkitystä, koska ohjeissa ei sanoille asetettu ylärajaa.

Rovaniemen hovioikeus hyväksyi 7. toukokuuta antamassaan tuomiossa käräjäoikeuden perustelut ja lopputuloksen. Kemiläisnaisen oikeudenkäyntikulut määrättiin Veikkauksen maksettavaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.